CONEIX ALS MEMBRES DEL COMITÈ: PEDRO JAILE

Pedro és un col·leccionista d’art i un apassionat per els viatges que té un especial interès en com l’art contemporani és influenciat per diferents cultures. En la seva vida professional, treballa com a advocat especialitzat en assumptes immobiliaris i normatius.

Vas descobrir una cosa nova en Swab 2023?

Swab 2023 ha portat una gran diversitat en art contemporani sota un mateix sostre; els visitants van tenir l’oportunitat de conèixer noves tendències i formes d’expressió artística. Encara que el terme “descobriment” és molt relatiu, no hi ha dubte que la fira va proporcionar molta visibilitat i reconeixement als artistes nous i emergents.

Com un viatger apassionat i amant de diferents cultures, com afecta la globalització al món de l’art, segons tu? Notes una homogeneïtzació d’estils i temes, o penses que encara es conserven discursos únics i diversificats i que, per tant, està afectant la pèrdua d’identitat cultural?

El concepte de globalització sovint suscita preocupació per la possible pèrdua d’identitat cultural, ja que l’art continua estant més interconnectat. No obstant això, molts artistes estan profundament compromesos amb la seva història cultural i utilitzen el seu treball de manera que la seva identitat es mantingui preservada i celebrada. A més, és possible que l’abast global que ens ha atorgat la globalització, en essència, actuï com una plataforma perquè cultures més marginades o menys representades puguin contar i desafiar les seves històries enfront de la narrativa dominant.
 
Quins aspectes destacaries dels artistes espanyols comparats amb els seus contemporanis internacionals?

Els artistes espanyols s’inspiren sovint en la rica història artística del país, incloses les obres de figures emblemàtiques com Goya, Velázquez i Picasso. Aquesta profunda connexió amb el passat confereix a la seva obra una sensació de tradició i repetició, però també permet innovadores reinterpretacions de temes clàssics. Els artistes espanyols no temen anar més enllà i establir noves fronteres per a l’art. Ja sigui experimentant amb noves tecnologies revolucionàries o explorant moviments d’avantguarda com el Surrealisme i l’Abstracció, els artistes espanyols continuen mostrant un esperit experimental que els situa en l’avantguarda de l’art contemporani.

Quines són les teves prediccions sobre noves direccions o tendències en l’art emergent per als pròxims anys?

Intentar predir tendències concretes en l’art emergent és una mica complicat, i diria que fins a especulatiu. Crec que la naturalesa mutable del món de l’art es resisteix a tal objectiu. No obstant això, puc pensar en algunes tendències actuals que estan influint en el futur de l’art emergent. En l’última dècada s’ha vist l’aparició de nous camps en l’àmbit de l’art digital, la qual cosa ha permès als artistes enlairar amb altres mitjans de representar els seus arts. Amb l’avanç tecnològic, és bastant probable que vegem un major ús d’aquestes tecnologies: les noves eines i plataformes digitals, i continuarà el debat sobre l’impacte d’aquests suports en el mercat de l’art. A més, a mesura que passa el temps, el medi ambient es veu cada vegada més amenaçat pels tants problemes relacionats a la degradació mediambiental i el canvi climàtic, per la qual cosa els temes relacionats amb la sostenibilitat, l’ecologia i la relació de l’ésser humà amb el medi ambient s’han convertit en el centre d’atenció de molts artistes.

Després estan la justícia social i l’activisme. L’art sempre es troba al costat dels grans moviments socials i polítics. Podem esperar molt més art sobre desigualtat, drets humans i molts altres projectes audaços que s’obriran i prendran el toro per les astes en temes socials urgents. També crec que augmentarà l’art interdisciplinari i col·laboratiu, amb la incorporació de materials visuals, escènics, musicals i tecnològics. Totes aquestes obres híbrides podrien desafiar fàcilment les idees convencionals no sols de la pràctica artística, sinó també de moltes altres perspectives, com les maneres en què aquestes formes poden utilitzar-se per a crear. En aquest sentit, una de les afirmacions cada vegada més importants dels artistes d’orígens cada vegada més diversos es refereix a la identitat, la representació i el patrimoni cultural. Crec que hem d’esperar més representació artística de la diversitat i qüestionament dels estereotips. I finalment, la nova tendència i crec, la més revolucionària, és la IA. Em fascina i aterreix alhora l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic i algorismes per a crear formes d’art, com una obra d’art en si mateixa o una manera d’explorar noves possibilitats estètiques. Hem d’aprendre tots com a societat a com comportar-nos enfront d’aquest futur.

Podries explicar-nos sobre les últimes incorporacions a la teva col·lecció?

He afegit una obra de gran format de l’artista brasilera Marina Camargo i dues peces de marcat caràcter arquitectònic del reconegut artista argentí Ricardo Hernández.
 
SWAB en 3 paraules:
 
1. Innovador
2. Divers
3. Vibrant