Isa Natalia Castilla: cofundadora i sòcia de la Fira Material de la Ciutat de Mèxic des de 2014. La seva trajectòria inclou l’obertura de la seva galeria d’art en 2021, Castella/Klyuyeva, en Monterrey, i l’inici de Cuadrante, un festival cultural per a promoure l’art, el disseny i l’arquitectura en Monterrey.
Com a cofundadora de Material, quin valor li dones a mantenir un enfocament a escala humana en fires d’art com a Material i Swab?
Les fires d’art a gran escala a vegades poden semblar aclaparadores i impersonals. Apostant per mantenir una escala humana, garantim un sentit d’intimitat i autenticitat que sovint es perd en esdeveniments massius i comercialitzats. Així, es permet un intercanvi d’idees i experiències més genuí, enriquint el panorama cultural per a tots.
Donar prioritat a un enfocament humà en fires d’art com a Material i Swab millora l’experiència general per a artistes, col·leccionistes i assistents per igual, teixint connexions significatives, facilitant l’accessibilitat i enriquint la comunitat artística.
De quina manera ajuda l’entorn íntim de Swab o Material a descobrir i fer costat a nous artistes i galeries?
El seu entorn íntim ens permet comissariar les fires de manera més acurada. En seleccionar un nombre manejable d’expositors i obres d’art, podem assegurar-nos que cada peça rebi l’atenció que mereix i que l’experiència sigui enriquidora per a tots.
Has participat recentment en CUADRANTE, un nou projecte que fusiona art, disseny i arquitectura. Ens comparteixes les teves motivacions darrere d’aquest projecte?
CUADRANTE representa un encreuament de les meves passions per l’art, el disseny i l’arquitectura, i va sorgir del desig d’explorar les interseccions entre aquestes disciplines de manera dinàmica i innovadora. CUADRANTE convida a la col·laboració i el diàleg interdisciplinari, impulsant no sols la creativitat i la innovació, sinó també ampliant els límits de les pràctiques artístiques convencionals i obrint nous camins per a l’exploració i experimentació.
On situaries la línia dins de la intersecció de l’art i el disseny?
En l’encreuament art-disseny, hi ha una infinitat de punts al llarg d’aquest espectre on totes dues disciplines es creuen, se solapen i influeixen mútuament. L’important és reconèixer l’enorme potencial per a la col·laboració, exploració i diàleg que existeix dins d’aquest espai dinàmic, i abraçar la diversitat i complexitat dels enfocaments creatius que permet.
Quin programa de Swab t’emociona més enguany i per què?
Swab aporta constantment a l’escena de l’art contemporani a través de la diversitat i la innovació. M’emociona la possibilitat de topar-me amb obres que trenquen motlles i conviden als espectadors a qüestionar el que s’estableix sobre l’art contemporani d’avui.
SWAB en 3 paraules:
- Dinàmic
- Innovador
- Divers