Fotosolo

Swab presenta SOLO by Vila Casas 2023

Halfhouse, Barcelona

SOLO by Fundació Vila Casas és un programa comissariat per les curadores independents Carla Gimeno Jaria i Margot Cuevas, en col·laboració amb la Fundació Vila Casas. S’hi presenten quatre projectes independents del territori català que generen diàlegs al voltant de la identitat amb una proposta d’exposició individual. Aquest programa cerca fomentar el nou comissariat alhora que s’estableixin vincles entre territoris de l’arc mediterrani. D’aquesta manera, Swab reafirma el seu arrelament al territori i en reivindica l’essència local.
Per a aquesta edició 2023, SOLO by Fundació Vila Casas convida Half House (Barcelona), FOC (Barcelona), Cultural Rizoma (Celrà) i Espai19 (Barcelona). Durant la fira SWAB aquests quatre espais autogestionats, que es configuren com a projectes sense ànim de lucre, presenten propostes expositives individuals que juntes generen un retrat de les tendències artístiques contemporànies del context local. A partir de diferents materialitzacions, cada projecte permetrà entreveure les maneres de treballar i les idiosincràsies de cada espai, reivindicant diferents maneres de fer i treballar amb la pràctica artística.

ESPAIS DE SOLO

Halfhouse, Barcelona

Espai19, Barcelona

Cultural Rizoma, Celrà

F O C, Barcelona

Captura De Pantalla 2023 09 19 A Las 130632

Espai19, Barcelona

MEET THE CURATOR: CARLA GIMENO 

Parlem amb Carla Gimeno
Carla Gimeno Jaria (Barcelona, ​​1994) és comissària, investigadora i gestora cultural. Carla Gimeno Jaria (Barcelona, ​​1994) és curadora, investigadora i gestora cultural.

Img 0336

– Com a comissària, què et sembla que fa especial o diferent Swab com a fira?

Swab és una fira que al llarg dels anys ha sabut mantenir la seva essència amb un format íntim i proper. Tot i la projecció internacional de la fira, el programa sempre aposta per una mirada local i emergent, cosa que considero que la diferencia d’altres fires. Aquest format permet als visitants observar les propostes de cada galeria o espai detingudament a l’hora que els apropa a la realitat artística del territori català. I aquest és un gest amable i necessari.

– Quines tendències artístiques o curatorials creus que s’establiran en els pròxims anys? 

Crec que estem en un moment molt delicat i inestable però molt potent. Socialment, hi ha una necessitat inherent de replantejar com vivim i com ens relacionem, amb les persones i amb la natura. I això, inevitablement, es veu reflectit tant a les pràctiques artístiques com curatorials. Personalment, cada cop veig més projectes amb una naturalesa col·laborativa que apel·len a discursos interseccionals. La col·laboració, les cures, la inclusivitat, o la responsabilitat mediambiental són processos que, a parer meu, cada cop estaran més presents a projectes artístics i curatorials, sigui en el format que sigui. 

– ¿Qué te interesa ver o descubrir en la feria en esta nueva edición?

Tinc moltes ganes de veure les propostes artístiques de les galeries de Barcelona. Cada any s’incorporen nous espais i Swab és una cita ideal per tenir una imatge general del que està passant a la ciutat en un moment determinat. 

– En quins projectes o amb quins artistes estàs treballant ara? Quins temes et preocupen en les teves investigacions darrerament?

M’inquieta la violència que aplica el semiocapitalisme sobre els cossos i com s’ha accelerat aquest procés en els últims anys amb la incorporació de les noves tecnologies, com a eines de mercantilització de les emocions i dels afectes. En termes més generals, la meva investigació se centra en la recerca i especulació de formes de resiliència a les estructures opressores que configuren el nostre imaginari i realitat.

– Com definiries la teva pràctica curatorial?

És complicat pensar en la meva pràctica curatorial des d’un lloc concret, però suposo que l’entenc com un procés sostingut de qüestionament i d’investigació entorn les meves inquietuds que es formalitza i s’enriqueix a partir de la col·laboració amb artistes, comissàries o amigues. Per a mi la col·laboració és essencial, ja no només quan treballo en un projecte en concret amb una o diverses artistes, sinó en el dia a dia, perquè sovint m’aporta lectures i punts de vista diferents que em fan replantejar les coses. També m’agrada pensar en la pràctica curatorial com un espai obert i desdibuixat que s’alimenta de processos de relació, de trobada i de diàleg amb la pràctica de les artistes amb les quals treballo i que pot arribar a generar debats, circumstàncies i dislocacions inesperades.


MEET THE CURATOR: MARGOT CUEVAS

Parlem amb Margot Cuevas
Margot Cuevas Orteu (Barcelona, ​​1995) és comissària independent i dirigeix ​​l’espai expositiu Raccoon projects.

Unnamed 1

– Com a comissària, què et sembla que fa especial o diferent Swab com a fira?

El que fa especial o diferent a Swab com a fira d’art contemporani pot variar segons l’edició i les tendències artístiques del moment, ja que en cada edició descobreixes galeries i propostes noves. Destacaria l’enfocament i el marcat interès que te la fira en artistes i galeries emergents, donant-los a conèixer i oferint-los una plataforma de visibilitat tant nacional com internacional. Alhora també destacaria la diversitat artística, perquè Swab acull una àmplia selecció d’estils, essent així una fira diversa i inclusiva.

– Quines tendències artístiques o curatorials creus que s’establiran en els pròxims anys?

Preveure les tendències artístiques futures pot ser un desafiament, ja que l’art és un camp que està en constant evolució i les tendències poden canviar ràpidament. No obstant això, hi ha algunes tendències i temes que sí que és evident que han estat emergint en els últims anys i es continuaran desenvolupant. Per exemple la consciència mediambiental sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat, molts artistes estan explorant temes relacionats amb la naturalesa, la sostenibilitat i la relació de l’ésser humà amb l’entorn. També estan a l’ordre del dia els temes com la justícia social, la igualtat de gènere, els drets humans i altres qüestions polítiques i socials. Molts artistes estan revisitant la història i la identitat, especialment des d’una perspectiva postcolonial. Aquesta tendència podria continuar desenvolupant-se a mesura que es doni veu a narratives oblidades o marginades.
És important tenir en compte que les tendències artístiques són subjectives i poden variar segons la regió, la comunitat artística i els esdeveniments mundials. Per això, és interessant seguir l’obra d’artistes emergents i les exposicions d’art contemporani per mantenir-se al dia amb les tendències actuals i futures.

– ¿Qué te interesa ver o descubrir en la feria en esta nueva edición?

Swab sempre té programes comissariats molt interessants, aquest any per exemple tinc moltes ganes de veure el programa Emerging Latam comissariat per Santiago Gasquet, que porta les galeries més innovadores i joves del panorama llartinoamericà. També m’interessa molt el programa de Vídeo comissariat per Alfons Chiu, que portarà diverses obres d’artistes del context del Sud-est asiàtic, un context del que en tinc moltes ganes de saber més. 

– ¿Com defininieries la teva pràctica curatorial o en quins projectes estàs treballant ara?

Ara mateix estic centrada en el projecte que vaig obrir ara farà un any. Raccoon project és un projecte curatorial on convido artistes per conèixer més de fons la seva pràctica i treballar conjuntament en un procés i en un cos de treball que després es presenta a l’espai en format expositiu, tot i que no és un requisit final. M’interessa com es pot incidir en el cos de treball i en la pràctica artística i en com es poden establir vincles de continuïtat en formats no galerístics.