SWAB Barcelona – Video Box 2022

VIDEO BOX 2022

Enguany El Salvador es fa amb el programa de Vídeo Box, el qual s’aferma en la fira com la secció de videoart. Aquest programa, titulat «Entangled/Entreteixits», es durà a terme de la mà de Y.es Contemporary, comissariat per Omar Lopez-Chahoud i Patricio Majano.

Entangled/Entreteixits és un projecte que presenta vídeos que aborden les diferents formes mitjançant les quals els artistes es vinculen a la seva identitat com salvadorenyxs. Les nocions que existeixen entorn d’aquesta identitat són complexes, en part perquè es deriven de diverses fonts, incloent-hi l’herència dels pobles originaris, un passat colonial, una guerra civil i la migració massiva. La història de cada individu constitueix un node que existeix en aquesta xarxa complexa. La identitat és llavors el teixit que ha estat creat mitjançant la unió de fils únics, és a dir, de totes les experiències heterogènies que poden entendre’s com a salvadorenques.

Microsoft Word Dossier Víctor Hugo Portillo.docx
Monólogo brevísimo, Víctor Hugo Portillo

Entangled/Entreteixits reflexiona i problematitza aquests conceptes d’identitat relacionats a la idea de la mare pàtria i vinculats a la migració. Al mateix temps, el projecte parteix de la pluralitat per a considerar la identitat com una cosa mal·leable i fluida, no limitada a una regió en específic. Mitjançant les experiències de les persones salvadorenques, es busca abordar un tema que és de rellevància global i que troba paral·lels en moltes altres regions.

Participants

2 5
Gabriela Novoa – Drawing the desire
4 5
Kevin Baltazar – Cleaning Methods
6 1
Lucy Tomasino – Skin and Scar
7
Muriel Hasbun – Scheherazade or (Per)forming the Archive
5 2
Melissa Guevara – The Wind That Picks Up Sins
3 5
Natalia Dominguez – Did I Know I Came Back
8
Victor Artiga – Masses Bodies

Sobre el seu treball

13
Muriel Hasbun – Scheherazade or (Per)forming the Archive

L’obra de Muriel Hasbun és una introducció adequada a la discussió sobre identitats. La seva peça Scheherazade or (Per)forming the Archive és una meditació autobiogràfica que, mitjançant l’arxiu familiar de l’artista, aborda i resisteix el trauma transgeneracional, el silenci i l’oblit. La seva família és d’ascendència salvadorenca/palestina cristiana i polonesa/francesa jueva, per la qual cosa la seva història permet reconèixer la complexitat i els diferents matisos per a tenir en compte en parlar de la identitat salvadorenca.

Formato Fotosnewsletter Swab
Melissa Guevara – El vent que recull els pecats | Víctor Artiga – Masses Cossos

Les obres de Melissa Guevara i Víctor Artiga tenen en comú la reflexió que generen sobre el seu èsser i la seva identitat a través de materials tradicionals d’El Salvador que per aquesta mateixa raó solen considerar-se exòtics, el fang o la terra en el cas de Guevara i la massa de blat de moro en el cas d’Artiga. A través dels seus cossos, es vinculen i interactuen amb aquests materials, i per extensió amb les seves històries. D’aquesta manera, es vinculen amb el passat de la regió des del present i des de les seves pròpies experiències.

11
Lucy Tomasino – Pell i Cicatriu

En l’obra de Lucy Tomasino, Piel y Cicatricez, l’artista reflexiona sobre les marques, tant en la terra, com en la pell de les persones. Crea vincles entre les històries personals i la història d’una nació. La tensió entre els cossos referencia el conflicte, i l’aigua com un element purificador estableix una relació amb la sanació: veiem en les cicatrius marques d’un passat.

9
Gabriela Novoa – Dibuixar el desig

L’obra de Gabriela Novoa aborda el gènere i la sexualitat des del context salvadorenc, on moltes persones, especialment dones, sofreixen comunament de violència de gènere. Novoa presenta un documental híbrid el guió del qual es va generar a partir de testimoniatges de sis dones que parlen sobre experiències d’abús, repressió, culpa i vergonya. Novoa presenta una mirada a l’experiència d’aquestes dones com a salvadorenques, generant al mateix temps diàlegs sobre el plaer i la sexualitat femenina, temes que generalment són tabús en societats conservadores com la salvadorenca.

10
Kevin Baltazar – Mètodes de Neteja

Igual que Novoa, l’artista Kevin Baltazar parteix de situacions d’injustícia social per a parlar sobre la identitat. Baltazar presenta un vídeo performance en el qual, fent ús del seu cap cobert amb un drap humitejat en clor, realitza l’acció vana d’intentar netejar els enderrocs d’un edifici abandonat. Aquest gest d’intentar netejar una cosa abandonada fa referència a les persones que són discriminades pel seu estatus socioeconòmic, i que són vistes com a indesitjades. Novoa i Baltazar se situen des de postures polítiques per a pronunciar-se enfront d’aspectes nocius de la realitat salvadorenca que permean en l’identitari.

14
Natalia Domínguez – Sabia que vaig tornar

La mostra finalitza amb Natalia Domínguez. Mentre en les obres anteriors s’enuncien diferents perspectives sobre la identitat salvadorenca, en la peça de Natalia predomina una no-definició d’aquesta identitat: la persona que se’ns presenta en estar d’esquena s’oculta la seva identitat, i podria ser qualsevol persona en qualsevol lloc. La peça s’enfoca en aquest caminar insegur cap endarrere, en l’acció de tornar, un retorn des de i cap a enlloc.

D’aquesta manera, la mostra reuneix diferents veus, que des de les seves experiències estableixen punts rellevants per a construir el teixit de la identitat salvadorenca. Enfront d’un escenari dominat pel nord global, és important el generar discussions sobre la identitat des de les nostres veus, crear narratives pròpies i definir-nos des de les nostres experiències plurals, per a escapar a la exotització, apropiació i imposició d’identitats.


Sobre Y.ES Contemporary
Y.es Contemporary crea oportunitats per a destacats artistes contemporanis salvadorencs per a avançar en la seva pràctica artística i interactuar amb altres artistes, curadors, col·leccionistes, galeristes i els mitjans de comunicació dins i fora d’El Salvador. Y.es Contemporary és una iniciativa de la Fundació Robert S. Wennett i Mario Cader-Frech.

4a5d8917 A1d1 827e E2b5 065ec212b20d
Omar Lopez-Chahoud
Director Internacional de Y.ES Contemporary
Patricio Majano
Patricio Majano
Director de Programació de Y.ES Contemporary

AMB EL SUPORT DE

Logos White And Blackpage 0001