Swab Thinks 2022

ENDURANCE

Comissariat per Gisela Chillida, crítica d’art i comissària independent.

Swab Thinks és un programa de xerrades en format en línia obertes al públic que busca crear un espai de diàleg on desentranyar les transformacions del món de l’art contemporani.

Aquest any, volem proposar una reflexió a partir del concepte “Endurance”. Més enllà del significat del terme -resistència en en català, és una picada d’ullet a l’embarcació homònima que van trobar al març d’enguany després d’una llarga cerca. Es tracta del vaixell que durant mesos va tractar de completar la ruta pel Pol Sud, liderada per Shackleton. Trobem, llavors, una doble cerca, la de 1915 i la de 2022; la primera fracassada, la segona, reeixida; la primera, (gairebé) com a tragèdia, la segona, (gairebé) com a farsa. Aquest vaixell i aquesta obstinació tindrien una correlació perfecta amb el món de l’art. Per la nostra cerca incessant, la nostra preferència per les aventures impossibles a través del gel, per obrir mons fins a anar-se a pic, per anar contra vent i marea, per aguantar les temperatures gèlides…


NOUS TERRITORIS: EL SALVADOR

De la mà de Y.es Contemporary, en aquest panell ens centrem en la realitat artística d’El Salvador per a abordar les diferents formes mitjançant les quals els artistes es vinculen a la seva identitat com salvadoreñ_s. Les nocions que existeixen entorn d’aquesta identitat són complexes, en part perquè es deriven de diverses fonts, incloent-hi l’herència dels pobles originaris, un passat colonial, una guerra civil i la migració massiva. Enguany El Salvador organitza el programa de Vídeo Box, el qual s’aferma en la fira com la secció de videoart.

Microsoft Word Dossier Víctor Hugo Portillo.docx

Xerrada en espanyol

Dilluns 12 setembre 2022 – 19.00h

Ponents: Patricio Majano, Director de Programació de Y.ES Contemporary Omar Lopez-Chahoud Director Internacional de Y.ES Contemporary

Modera: Gisela Chillida


NOUS TERRITORIS: FOCUS MEDITERRANEO

Com cada any, Swab presenta un programa especial geogràficament localitzat, i aquest 2022 posa el focus d’atenció al Mediterrani. Una selecció de galeries emergents d’aquest context presentaran les propostes més fresques definint l’escena artística del seu context.

Chess Set 1

Xerrada en engonals

Dimarts 6 setembre 2022 – 19.00h

Ponents: Pròximament

Modera: Xavi De Lucca, coordinador de Jiser Reflexions MediterràniesANALISIS TENDÈNCIES LOCALS: IN DA HOUSE

Participants del programa SEED, residents a Barcelona apadrinats per Fundació Vilacasas. En aquest panell abordem els nous models d’art i gestió d’artistes. Reunim diferents espais híbrids i mutants que desdibuixen els els rols de l’artista, del comissari o del gestor cultural per a parlar sobre nous models entre l’espai expositiu i l’espai de creació.

6 Web 3

Xerrada en espanyol

Dilluns 5 setembre – 19.00h

Ponents:

Espais apadrinats per Fundació Vila Casas

Dràcul·la, L’Hospitalet de Llobregat

Halfhouse, Barcelona

Pas une Orange, Barcelona

Tangent Projects, L’Hospitalet de Llobregat

Natalia Chocarro, Directora art Fundació Vila Casas

Modera: Gisela Chillida


ANALISIS TENDÈNCIES GLOBALS: ART TODAY

Conversa amb els comissaris membres del comitè de Swab Barcelona sobre l’anàlisi global de tendències en el panorama actual de l’art contemporani. Reunim les comissàries de les diferents seccions de Swab per a posar una mirada prospectiva sobre la fira d’enguany.

Swab21dscf5302low 2

Xerrada en espanyol

Dimecres 7 setembre – 19.00h

Ponents:

Santiago Gasquet, comissari Emerging LATAM (Swab) i director Espacio Piedras (Buenos Aires)

Carolina Díez-Cascón, comissària Swab on Paper

Margot Cuevas, comissària Swab Ephemeral

Modera: Gisela Chillida


NOVES TENDÈNCIES DE COL·LECCIONISME: CASA BATTLÓ

Nfts 2

Xerrada en espanyol

Dimarts 13 setembre – 19.00h

Informació pròximament


NOVES TENDÈNCIES DE COL·LECCIONISME: WAYS OF COLLECTING

Xerrada sobre el col·leccionisme d’avui dia. En el cinquanta aniversari de Ways of Seeing, de John Berger, manllevem el títol del seu cèlebre assaig i programa de televisió en un clar homenatge. De la mateixa manera que Berger va voler acostar al gran públic el món de l’art, nosaltres ens proposem acostar el col·leccionisme. En aquest panell reunim col·leccionistes de diferents perfils per a parlar sobre el present i el futur del col·leccionisme.

Swab21dscf9583low 1

Xerrada en espanyol

Dimecres 14 setembre – 19hrs

Mediadora: Gisela Chillida

Ponents:

Marie Elena Angulo, advocada especialitzada en finances corporatives. És patrona de la Contemporary Art Society de Londres i patrona fundadora de The Drawing Room

Joaquín Diez-Cascón, arquitecte i col·leccionista, és també director/fundador de la fira d’art Swab

José Luis Lorenzo, arquitecte. President de l’Associació Amics del Museu Caraffa i membre del Comitè d’Adquisicions d’Art Llatinoamericà de la Tate Modern, de Londres