Swab Thinks 2022

ENDURANCE

Comissariat per Gisela Chillida, crítica d’art i comissària independent.

Swab Thinks és un programa de xerrades en format en línia obertes al públic que busca crear un espai de diàleg on desentranyar les transformacions del món de l’art contemporani.

Aquest any, el programa de Swab Thinks reflexiona a partir del concepte “Endurance”. Més enllà del significat del terme -resistència en català, és una picada d’ullet a l’embarcació homònima que es va trobar al març d’enguany després d’una llarga cerca. Es tracta del vaixell que durant mesos va tractar de completar la ruta pel Pol Sud, liderada per Shackleton. Trobem, llavors, una doble cerca, la de 1915 i la de 2022; la primera fracassada, la segona, reeixida; la primera, (gairebé) com a tragèdia, la segona, (gairebé) com a farsa. Aquest vaixell i aquesta obstinació tindrien una correlació perfecta amb el món de l’art. Per la nostra cerca incessant, la nostra preferència per les aventures impossibles a través del gel, per obrir mons fins a anar-se’n en orris, per anar contra vent i marea, per aguantar les temperatures gèlides…


ANALISIS TENDÈNCIES LOCALS: IN DA HOUSE

Per a aquesta edició, Swab Seed s’uneix a Fundació Vila Casas, la qual patrocina la participació de quatre espais independents catalans. En aquest panell abordem els nous models d’art i gestió d’artistes. A partir dels rols de l’artista, el comissari i el gestor ens qüestionem quins models són cada vegada més recurrents de veure en aquest àmbit.

12

Xerrada en espanyol

Ponents:
Natalia Chocarro. Directora arte Fundació Vila Casas
Espacios apadrinados por Fundació Vila Casas:
Dràcul·la, L’Hospitalet de Llobregat
Halfhouse, Barcelona
Pas une Orange, Barcelona
Tangent Projects, L’Hospitalet de Llobregat
Modera: Gisela Chillida

On: Zoom & Vimeo


NOUS TERRITORIS: FOCUS MEDITERRANI

Com cada any, Swab presenta un programa especial geogràficament localitzat, i aquest 2022 posa el focus d’atenció al Mediterrani. Una selecció de galeries emergents d’aquest context presentaran les propostes més fresques definint l’escena artística del seu context.

11

Xerrada en anglès

Ponents: Directors de les galeries participants del programa Focus Mediterrani
Modera: Xavi de Luca, coordinador de Jiser Reflexions Mediterrànies

On: Zoom & Vimeo


ANALISIS TENDÈNCIES GLOBALS: ART TODAY

Conversa amb els comissaris dels programes comissariats de Swab Barcelona (Emerging, SwabOn Paper i Ephemeral) sobre l’anàlisi global de tendències en el panorama actual de l’art contemporani. Reunim les comissàries de les diferents seccions de Swab per a posar una mirada prospectiva sobre la fira d’enguany.

14

Xerrada en espanyol

Ponents:
Santiago Gasquet, comissari Emerging LATAM (Swab) i director Espacio Piedras (Buenos Aires)
Carolina Díez-Cascón, comissària Swab on Paper
Margot Cuevas, comissària Swab Ephemeral

Modera: Gisela Chillida

On: Zoom & Vimeo


NOUS TERRITORIS: EL SALVADOR

De la mà de Y.es Contemporary, aquest panell es centra en la realitat artística d’El Salvador per a abordar les diferents formes mitjançant les quals els artistes es vinculen a la seva identitat com salvadoreñxs. Les nocions que existeixen entorn d’aquesta identitat són complexes, en part perquè es deriven de diverses fonts, incloent-hi l’herència dels pobles originaris, un passat colonial, una guerra civil i la migració massiva. Enguany El Salvador organitza el programa de Vídeo Box, el qual s’aferma en la fira com la secció de videoart.

10

Xerrada en espanyol

Ponents:
Patricio Majano, Director de Programació de Y.ES Contemporary
Omar Lopez-Chahoud Director Internacional de Y.ES Contemporary

Modera: Gisela Chillida

On: Zoom & Vimeo


NOVES TENDÈNCIES DE COL·LECCIONISME: WAYS OF COLLECTING

Xerrada sobre el col·leccionisme d’avui dia. En el cinquanta aniversari de Ways of Seeing, de John Berger, manllevem el títol del seu cèlebre assaig i programa de televisió en un clar homenatge. De la mateixa manera que Berger va voler acostar al gran públic el món de l’art, nosaltres ens proposem acostar el col·leccionisme. En aquest panell reunim col·leccionistes de diferents perfils per a parlar sobre el present i el futur del col·leccionisme.

13

Xerrada en espanyol

Dimecres 14 setembre – 19hrs (CET)

Ponents:
Marie Elena Angulo, advocada especialitzada en finances corporatives
Joaquín Diez-Cascón, arquitecte i col·leccionista, Director i Fundador de la Fira d’Art Swab
José Luis Lorenzo, arquitecte. President de l’Associació Amics del Museu Caraffa i membre del Comitè d’Adquisicions d’Art Llatinoamericà de la Tate Modern, de Londres

Modera: Gisela Chillida

On: Zoom & Vimeo