SOSTENIBILITAT

Swab Barcelona reconeix la imperativa necessitat d’abordar la crisi climàtica global i assumeix la seva responsabilitat enfront dels desafiaments socials, ambientals i econòmics associats. Ens comprometem activament a contribuir de manera conscient als esforços de sostenibilitat, forjant així una aliança amb l’art en pro d’un futur més verd. Volem ser motors en la creació d’una Barcelona més sostenible i conscient, reconeixent que encara queda molt per aprendre i per fer en aquest camí.

Entenem que la unió d’esforços és crucial per a teixir una ciutat on l’art i la sostenibilitat s’entrellacen en projectes conjunts. Creiem fermament en un enfocament holístic del desenvolupament urbà, on l’expressió artística i la cura de l’entorn natural vagin de bracet. Ens comprometem a promoure pràctiques sostenibles i a col·laborar estretament amb altres institucions i organitzacions per a construir un futur més verd i equitatiu per a tots.

Estem decidits a liderar un canvi positiu en la nostra comunitat, actuant com a catalitzadors de transformacions que inspirin a nivell internacional, fomentant així un compromís actiu amb la sostenibilitat. 

LA NOSTRA ESTRATEGIA

  • Gestió de residus 
  • Infraestructura i consum energètic
  • Transport amb CO2 reduït
  • Comunicació conscient
  • Reconeixement i acords

Swab Barcelona, a través de la seva associació amb la Fira de Barcelona, es compromet amb el reciclatge dels residus generats durant l’esdeveniment, com a paper, cartó, vidre, envasos, entre altres. La Fira de Barcelona ha implementat eines tecnològiques per a reduir al màxim el consum de paper i plàstic en tots els esdeveniments. Gràcies al seu conveni amb Ecoembes, transfereix al voltant de 8.000 tones de residus per a la seva recuperació cada any.

Per aquest motiu, promovem activament l’ús de materials reciclables en la zona de restauració de la fira, on estem treballant en la implementació de polítiques de reducció en l’ús de coberts d’un sol ús. Prioritzem alternatives reutilitzables o biodegradables sempre que sigui factible. A més, col·laborem amb proveïdors i empreses de restauració locals per a fomentar la producció i el consum de productes de proximitat i qualitat, incloent-hi opcions saludables i vegetarianes.

Quant a la reutilització d’embalatges, hem establert una zona d’emmagatzematge comú exclusiva per a les galeries participants. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal fomentar la reutilització d’embalatges.

Per a reduir l’ús de paper i materials publicitaris, hem optat per substituir els nostres productes impresos, com el catàleg i el pla de la fira, per eines de comunicació digital. En aquells casos en els quals encara s’utilitzi material imprès, prioritzem el treball amb proveïdors i empreses locals.

Ens comprometem amb el desenvolupament intern d’una economia circular i la reutilització de materials en els nostres muntatges d’expositors. Imposem directrius a les nostres empreses col·laboradores perquè en cada edició es reutilitzin els mateixos materials de muntatge possibles.

Els estands eco-sostenibles no són només una opció, sinó una necessitat per a qualsevol empresa compromesa amb la seva responsabilitat social corporativa. En Swab, seleccionem acuradament els materials per als nostres estands, no sols per a la seva reutilització en múltiples edicions, sinó també per la seva respecte al medi ambient. Comptem amb estands reciclats i respectuosos amb l’entorn, amb estructures de fusta certificada pel FSC o PEFC, garantint així una gestió forestal responsable. A més, totes les llums emprades en els estands són LED, la qual cosa contribueix a una menor petjada energètica. La pintura utilitzada també és orgànica i a base d’aigua.

Com a part de Fira Barcelona, ens alineem amb les seves directrius i compartim el seu compromís amb la sostenibilitat. La Fira aposta per l’energia d’origen verd, únicament consumint energia elèctrica procedent de fonts renovables com la solar, eòlica, hidràulica, biomassa, mareomotriu, geotèrmica o biogàs. Pel que més enllà del muntatge, tot el consum generat en diverses zones del recinte com els espais d’exposició, sostres, banys o oficines, compten amb energia d’origen verd. 

Per a obtenir més informació sobre les pràctiques sostenibles de Fira Barcelona consultar el següent enllaç

Quant al mobiliari, oferim opcions eco-amigables, com el lloguer de mobles. Aquesta opció no sols redueix l’impacte ambiental en evitar la producció innecessària de mobles i la generació de residus, sinó que també brinda flexibilitat i estalvi econòmic als expositors, els qui poden adaptar la seva selecció de mobles segons les seves necessitats específiques per a cada edició de Swab.

Una altra de les iniciatives que tenim és la col·laboració en les zones comunes amb empreses de mobiliari i disseny de la nostra pròpia ciutat. En treballar amb empreses locals, reduïm significativament la nostra petjada ambiental en minimitzar la distància de transport dels materials i productes. Això es tradueix en un menor consum energètic i emissions de CO₂, ja que els recursos provenen de fonts més pròximes.

A més, moltes d’aquestes empreses estan compromeses amb la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Utilitzen pràctiques i materials ressò amigables en els seus processos de disseny i producció, la qual cosa reflecteix el nostre compromís compartit amb la preservació de l’entorn natural.

A Swab, fomentem activament l’ús de transports compartits com a mesura per a reduir la nostra petjada ambiental. Facilitem la connexió entre expositors de la mateixa zona perquè comparteixin vehicles i càrrec, la qual cosa no sols disminueix emissions, sinó que també promou la col·laboració entre els participants de la fira, proporcionant beneficis econòmics i logístics. 

A més, encoratgem tant a expositors com al públic a considerar el transport públic com l’opció preferida per a arribar a la fira. Ja que en optar per aquest mitjà, no sols contribuïm a la reducció de la nostra petjada de carboni, sinó que també oferim una alternativa còmoda, segura i eficient. Per al desplaçament fins a Barcelona d’aquells que no poden venir en un altre mitjà que l’avió, promovem l’ús del tren oferint descomptes amb Renfe per a viatjar, per exemple, des de França o Itàlia.

Així mateix, promocionem l’ús d’altres alternatives de transport sostenible, com a bicicletes i motos elèctriques. Per a fomentar l’ús d’aquests vehicles, col·laborem amb proveïdors d’aquests serveis, com Yego o Cooltra, oferint descomptes i promocions especials durant el període de l’esdeveniment.

En el nostre programa de Swab Ràdio 2024 volem fomentar els diàlegs entorn del medi ambient i canvi climàtic en l’entorn cultural, treballant en els debats temes rellevants en aquest aspecte de manera que es generi a través de xarxes i plataformes digitals una consciència sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat gràcies al nostre programa de converses que abasta podcasts, formats de vídeo i xerrades in situ.

Volem brindar-los a tots els nostres galeristes, participants i seguidors les eines i el coneixement necessaris per a reduir el seu impacte ambiental i contribuir positivament al benestar de la nostra ciutat i el nostre planeta. Per això, en aquesta pròxima edició, llançarem una newsletter amb consells pràctics, històries i recursos útils per a fomentar un major compromís amb la sostenibilitat. Aquesta newsletter té com a objectiu destacar la importància d’adoptar pràctiques més sostenibles en l’àmbit de l’art i la cultura, així com en la nostra vida quotidiana.

Swab Barcelona forma part de Fira Barcelona, una institució certificada amb la norma ISO 14001, reconeguda internacionalment per la seva excel·lència en gestió ambiental. A més, Fira Barcelona està compromesa amb la sostenibilitat turística com a membre del Compromís Barcelona Biosphere.

Addicionalment, Swab Barcelona és un membre actiu de la Coalició per al Clima de les Galeries (GCC), Una organització internacional de membresia que proporciona directrius de sostenibilitat ambiental per al sector de l’art. Al unir-nos a GCC, ens hem compromès a reduir les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle i a utilitzar la nostra plataforma i influència cultural per a donar suport a altres en l’adopció d’accions sostenibles. Pots obtenir més informació sobre aquesta iniciativa en el següent enllaç.

En treballar en col·laboració amb organitzacions compromeses com Fira Barcelona i GCC, Swab se suma als esforços per promoure la sostenibilitat i reduir el nostre impacte ambiental. Junts, estem impulsant un canvi positiu en la nostra indústria i contribuint a la creació d’un futur més sostenible per a tots, reconeixent la nostra responsabilitat i treballant per a reduir la nostra petjada de carboni.