VIDEO BOX 2023

IMATGES RECENTS EN MOVIMENT DEL SUDEST ASIÀTIC, UN PROGRAMA COMISARIAT PER ALFONSE CHIU

El sud-est asiàtic és una invenció recent, un nom donat de lluny que el marca com un lloc d’extracció de somnis colonials fets realitat. La gent del sud-est asiàtic mai es va veure com a gent del sud-est asiàtic fins ara, quan els límits geopolítics esdevenen tecnologies efectives d’identificació. Abans eren de nom propi, parents propis, regnes propis, que marxen amb els vents alisis del nord-est fins al sud-oest, entre illes i el continent. HOME/LAND presenta instantànies dels darrers moments que veuen el flux de la terra i el cos del sud-est asiàtic com una extensió del capital i com un marcador de la relació canviant amb la natura, la societat i l’univers que tenen les nacions del sud-est asiàtic. Dibuixant una línia de visió (i comparació) entre migracions, extraccions i el futur, aquest programa d’imatges en moviment reflexiona sobre els estranys terrenys del sud-est asiàtic i el seu viatge estrany com a pàtria desconeguda.

 
Videobox

ARTISTES PARTICIPANTS

4 1

ROBERT ZHAO RENHUI Singapur

3 2

ZARINA MUHAMMAD Singapur

Untitled 1copy 1

SHIREEN SENO Filipines

Untitled 1 1

PRAPAT JIWARANGSAN Tailandia

5 1

TUAN MAMI Vietnam

6 1

LÊNA BÙI Vietnam

7 1

LIM SOKCHANLINA Cambodja

8 1

RIAR RIZALDI Indonèsia

ROBERT ZHAO RENHUI

Robert ZHAO Renhui és un artista de Singapur. Les seves obres s’han exposat a nivell mundial, havent realitzat exposicions individuals a Singapur, Xina, Japó, Austràlia i Itàlia, a més de participar en diverses biennals i festivals fotogràfics. Zhao representarà el pavelló de Singapur a la propera 60a Biennal de Venècia el 2024.

Un presagi, un avís i una promesa; la migració dels animals ha simbolitzat durant molt de temps tant un canvi d’estació com —quan s’allunyen del patró normal— un perill imminent. Observant amb atenció els patrons migratoris dels ocells a l’est i el sud-est asiàtic, l’artista de Singapur Robert Zhao Renhui observa que alguna cosa ha canviat a l’aire al llarg de tres obres, And a Great Sign Appeared (2021), Evidence of Things Not Seen (2020) , We Watch Them Disappear (2019), que col·lectivament es plantegen la pregunta: Què estem veient realment quan els ocells volen?

457

And a Great Sign Appeared, 2021

El 22 de desembre de 2019, milers d’ocells van aparèixer davant de la casa de Robert Zhao Renhui, enfosquint el cel i cobrint el camp obert al costat d’una obra. Eren cigonyes asiàtiques de bec obert, ocells estrangers a Singapur i que havien recorregut un llarg camí. La seva aparença era un signe d’alguna cosa, però en Zhao no estava segur.

Swab 2023 Film Still Evidence Of Things Not Seen 2

Evidence of Things Not Seen, 2020

Ja una de les zones urbanitzades més grans del món, el delta del riu Perla continua urbanitzant-se a un ritme alarmant. Quan Zhao va arribar per primera vegada a Shunde, Guangzhou, estava preocupat perquè no podia veure ni escoltar cap ocell durant la primera hora. On havien anat tots els ocells? En els darrers anys, les aus s’han utilitzat com a indicadors de possibles canvis en el medi. Mirant de prop els tipus d’ocells i el nombre d’ocells, podem aprendre més sobre l’estat actual del medi ambient.

Swab 2023 Film Still We Watch Them Disappear 1

We Watch Them Disappear, 2019

Els aiguamolls del riu Yalu, Dan Dong, són un important lloc de migració d’ocells per al godrit i el gran nus. Aquests ocells migren entre Nova Zelanda, Xina, Corea del Nord i Alaska cada any. De fet, el vol migratori del godrit és la migració sense parar més llarga de qualsevol ocell del món. A mesura que es concreten més zones humides i costes de Corea del Sud i la Xina, els aiguamolls del riu Yalu segueixen sent un dels últims santuaris per a aquestes aus.

ZARINA MUHAMMAD AND ZACHARY CHAN​

Zarina Muhammad és una artista, educadora i escriptora la pràctica de la qual està profundament entrellaçada amb la seva recerca multidisciplinària d’una dècada de durada sobre les formes canviants i les traduccions culturals relacionades amb la màgia ritual del sud-est asiàtic i les seves arrels mitològiques.

Zachary Chan és dissenyador gràfic, músic de gamelan, dissenyador de so, compositor i artista visual.

Pots sentir el que el món t’està dient? En aquesta sensible exploració de la història territorial i ecològica de Singapur, els artistes Tsarina Muhammad i Zachary Chan proposen que el paisatge espectral podria ser una eina útil per a conrear una relació diferent amb la terra i el país a Earth, Land, Sky and Sigui as Palimpsest (2021). Teixint un camí a través d’un món estrany i familiar que abraça als no humans i als més que humans que ens envolten, els artistes reimaginen la nostra capacitat d’entrar en comunió amb la nostra pàtria i nodrir les relacions que compartim amb el món mateix.

Swab 2023 Film Still Earth Land Sky And Sea As Palimpsest 3

Earth, Land, Sky and Sea as Palimpsest, 2021

Whispering Secrets into Trees, The Poetics of Moving Earth, Earth as Palimpsest són tres vinyetes que ofereixen punts de partida i una primera interació de terra, cel i mar, un conjunt més ampli de treball i del projecte de recerca col·laboratiu que analitza les històries ambientals, les infraestructures superposades als camins espirituals i la urbanització capitalista extractiva, fragments d’arxiu, camins per a caminar que es mouen i canvien de forma a través de paisatges construïts per humans juntament amb el que es troba sota i per sobre d’aquests senders i coordenades..

Shireen SENO és una artista i cineasta el treball de la qual aborda la memòria, la història i la creació d’imatges, sovint en relació amb la idea de casa. Les pel·lícules de Seno s’han projectat i han guanyat premis a nivell mundial. Realitzant una sèrie d’estudis sobre la migració dels ocells inspirats en l’experiència migratòria del pare del cineasta, la pel·lícula presentada vol tractar la sensació de mobilitat en diferents formes i èpoques.

Shireen Seno

Swab 2023 Film Still A Child Dies A Child Plays A Woman 4

A CHILD DIES, A CHILD PLAYS, A WOMAN IS BORN, A WOMAN DIES, A BIRD ARRIBES, A BIRD FLIES OFF, 2022​

A partir de les seves pròpies històries personals de migració i desarrelament, l’artista filipina Shireen Seno a A child dies, a child plays, a woman is born, a woman dies, a bird arrives, a bird flies off (2020) utilitza els estudis sobre les aus migratòries com a metàfora més gran de la mobilitat i la circulació dels cossos a través de geografies tant materials com immaterials. Un recorregut de mitjans, terrenys i records, el treball de Seno indaga sobre la pràctica i la política de la supervivència, i els complicats papers que tenen les imatges a l’hora de produir noves realitats que lentament envaeixen i deformen el món.

PRAPAT JIWARANGSAN

Prapat Jiwarangsan és un artista i cineasta tailandès. La seva pràctica investiga i representa les relacions entre la història, la memòria i la política a Tailàndia, especialment en relació amb el tema de la migració dels cossos del sud-est asiàtic. Les obres de Jiwarangsan s’han mostrat àmpliament en festivals de cinema i biennals, com ara la Berlinale (2021, 2022), IFFR (2016, 2018) i la Biennal de Singapur (2019).

En els seus treballs recents, l’artista i cineasta tailandès Prapat Jiwarangsan ha estat explorant les narracions de la comunitat d’immigrants tailandesos i la diàspora a l’Àsia oriental: Japó a Destination Nowhere (2018) i Corea del Sud a The Wandering Ghost (2019). Desdibuixant les línies entre fet i sentiment, ficció i no ficció, els documentals de Jiwarangsan són assaigs etnogràfics que parlen de la tenacitat de l’esperit humà però també de les lògiques polítiques i econòmiques que reescriuen els éssers i els cossos en mercaderies dins del mercat global. Amb els seus irònics experiments de forma i narrativa, Jiwarangsan emergeix amb elegància històries incòmodes i desconegudes.

458

The Wandering Ghost, 2019

En els darrers dos anys, milers de treballadors migrants tailandesos il·legals a Corea del Sud han estat deportats de tornada a Tailàndia, mentre que milers més han escapat per les fronteres per ocupar feines legals i il·legals. Es diuen “fantasmes”, van abandonar la seva terra natal per un país estranger la llengua del qual no poden parlar, treballen cap a un futur incert i s’amaguen com fantasmes per evadir les autoritats. La pel·lícula observa la situació d’aquests treballadors, així com visita l’altra generació de treballadors migrants tailandesos a Corea del Sud, un veterà tailandès de 80 anys que una vegada va lluitar en una guerra de Corea.

Swab 2023 Film Still Destination Nowhere 1

Destination Nowhere, 2018

Un jove que va néixer al Japó. La seva mare és una treballadora tailandesa que havia viscut il·legalment al Japó durant molts anys i, recentment, va ser deportada a Tailàndia. El tribunal també va deportar inicialment el jove, però ell lluita pel seu dret a quedar-se al Japó. Què hem de prendre una decisió sobre el seu cas: hem de seguir l’estat de dret o l’estat de la humanitat? Havia fet una pel·lícula amb ell, i una sèrie de fotografies i objectes inspirats en la seva vida.

TUẤN MAMI​

TUẤN Mami és una artista visual amb seu a Hà Nội. Les obres de Tuấn, que treballen sovint amb intervencions específiques i de reconstrucció del lloc per tractar preguntes conceptuals més grans sobre l’art, la vida, el significat i les interaccions socials entre les persones, s’han mostrat a nivell mundial en institucions com Documenta 15th, Framer Framed, The Factory Contemporary Arts Center. , i el Museu de Belles Arts de Kuandu.

La culminació d’una investigació a llarg termini sobre l’impacte de la mineria de pedra calcària a la província de Hà Nam al nord del Vietnam, In One’s Breath, Nothing Stays Still (2018) de l’artista vietnamita Tuấn Mami deriva el seu títol de l’èpic poema indígena Mường ‘The Birth’. de Sòl i Aigua’, que imagina la convivència incòmoda de la humanitat amb la natura dins d’una llarga nissaga animista. Un retrat impressionant d’un paisatge i la terrible bellesa de la seva destrucció al servei dels desitjos humans, la visió gairebé apocalíptica de Tuan és alhora un avís i un cant de sirena per als impactes del desenvolupament i la crisi climàtica.

3 3

IN ONE’S BREATH, NOTHING STANDS STILL, 2014

In One’s Breath – Nothing Stands Still estudia la despietada transformació del paisatge i l’ecosistema a la ciutat natal de l’artista a la província de Hà Nam com a conseqüència d’una industrialització ràpida i insostenible. Amb l’arribada de les empreses mineres durant els darrers 10 anys, els habitants d’aquí han patit reiterades crisis ambientals, i s’han vist obligats a autoensenyar noves habilitats per a la vida. L’erosió de la terra, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació del sòl i l’aigua han donat lloc a l’abolició de diversos mitjans tradicionals per guanyar-se la vida, com ara l’agricultura i la caça. Amb aquest projecte, Tuấn Mami revela una escena marcada pel conflicte i fa visible la realitat no parlada, inaudita, de la seva terra i de la seva gent.

LÊNA BÙI​

Lêna Bùi és una artista vietnamita establerta a Sài Gòn. Les seves obres exploren la relació de les persones amb la natura i l’impacte del ràpid desenvolupament en la vida de les persones en registres que van des de l’íntim fins a l’anecdòtic. Ha mostrat àmpliament a institucions com la Jeju Biennal 2022, Haus der Kulturen der Welt, Sharjah Art Foundation i la Wellcome Collection.

Swab 2023 Film Still Kindred 1

KINDRED, 2022

Com un ressò en cascada de records heretats de diferents vides, llengües i mons, Kindred (2021) de l’artista vietnamita Lêna Bùi es desplega com un poema visual, reunint les històries compartides de diferents éssers i comunitats en un cicle continu de transmissió i repetició. Meditant sobre els embolics de vegades violents però sempre profunds entre humans, no humans i natura, Bùi excava la prehistòria de la colonització i la modernització per imaginar el nostre futur col·lectiu com una narració contínua i cohesionada del món.

LIM SOKCHANLINA

Lim Sokchanlina és un artista cambodjà que treballa i viu a Phnom Penh. A cavall de les pràctiques documentals i conceptuals a través de diferents estratègies i mitjans, Lim rastreja els impactes del desenvolupament i la connectivitat a la Cambodja contemporània. És membre actiu del col·lectiu d’artistes, Stiev Selapak, des de 2007 i ha exposat àmpliament a museus i biennals.

Situat a la intersecció d’on el natural es troba amb el fet de l’home, Wrapped Future II (2019) de l’artista cambodjà Lim Sokchanlina està estructurat per un principi compositiu senzill que comunica de manera subtil la història del desenvolupament recent de Cambodja: una sèrie de làmines de metall ondulat independents que s’utilitzen habitualment com a tanques a les obres de construcció que enfosquien el centre d’un paisatge, immòbil encara que l’entorn que l’envolta es mou lentament al vent i a la marea. De vegades increïblement serioses, de vegades amb un humor sec, les tanques de les vinyetes de Lim són alhora símbols i eines del futur d’una nació.

Wrapped Future Ii

WRAPPED Future II, 2019

Barrera, mur, tanca, frontera, obstacle, panell són paisatges amagats que els humans creen sota la seva construcció del món on viuen. Construcció cambodjana Cambodja. Aquesta sèrie de treballs és la imaginació de la combinació de paisatge fet per l’home i paisatge natural que s’ha amagat, que sempre coneixem, però no estem segurs de com és. Dues formes de bellesa s’enfronten, la de naturalesa flexible, la de duresa amb formes estrictes inventades per l’home. Aquestes grans plaques metàl·liques podrien ser la metàfora, en un món que viu les migracions més grans de la seva història –per motius econòmics, polítics, de canvi climàtic– d’entrebancs per impedir el pas. Però no es diu res, no s’afirma res, excepte aquesta forma que és una manera d’escenificar el paisatge i que ens veiem obligats a mirar just davant.

RIAR RIZALDI​

Riar Rizaldi és un artista i cineasta indonesi. La seva pràctica recent investiga la relació entre capital i tecnologia, treball i natura, i el paper de la textualitat en la generació d’imaginaris socials. Les seves obres s’han mostrat a festivals de cinema com Locarno, IFFR, FID Marsella, i a institucions i biennals com la Biennal del Centre Pompidou de Taipei, la Biennal d’Istanbul, la Biennal d’Arquitectura de Venècia i la Biennal Jogja.

Al llarg dels seus treballs recents, l’artista indonesi Riar Rizaldi ha estat explorant constantment les vides ocultes dels materials geològics com a extensions d’una xarxa molt més àmplia d’intents humans de predir i controlar la natura. Basant-se tant en creences animistes tradicionals com en un compromís crític amb l’entorn com a elements centrals en les seves imatges en moviment, Rizaldi fa faules que qüestionen l’eficàcia dels aparells de coneixement i de presa de sentit i donen veu al propi paisatge: de l’estany i l’estany. les mines de l’illa de Bangka a Kasiterit (2019), al volcà actiu Mount Merapi a Pyroclasts are Eloquent Storytellers (2022).

60 1

Pyroclasts are Eloquent Storytellers, 2022

Els piroclasts són narradors eloqüents que observen la noció de predicció, on els humans sempre tenen els seus propis mètodes i aparells per construir les seves prediccions per al futur. En aquest context, aquesta pel·lícula se centra en la previsió de l’erupció d’un dels estratovolcans més actius del món: el mont Merapi. Per a molts humans que viuen al voltant del volcà, Merapi com a entitat geològica és un símbol d’un futur contingent. Els piroclasts són narradors eloqüents que s’endinsen en la psique de la muntanya i examinen la pràctica de la profecia realitzada per les persones que viuen al voltant del volcà amb el seu enfocament multimodal de les visions del món.

Swab 2023 Film Still Kasiterit 1

Kasiterit, 2019

Un terç del subministrament mundial d’estany s’extreu de l’illa de Bangka a Indonèsia. L’estany és el mineral més impactat pel proper desenvolupament tecnològic, que inclou intel·ligència artificial i tecnologia per a energies renovables. Natasha és una IA que funciona amb energia solar. veu, i en aquesta pel·lícula, tracen la seva genealogia i la veritat del seu origen; de la liquiditat del capital a la dinàmica laboral. Amb la seva veu feminitzada, com sovint ho fan altres assistents de veu impulsats per IA produïts per empreses tecnològiques, Natasha narra l’aparició de l’estany a l’illa de Bangka i la seva existència des de la perspectiva de l’antropologia tropical de la natura, la teoria dels valors, la filosofia del temps, mutació genètica, geopolítica i automatització.

ZUMZEIG SCREENINGS

El programa VideoBox va presentar un cicle de 4 curtmetratges al Cinema Zumzeig.

El dimecres 4 d’octubre, a les 7 de la tarda.

Al final de la projecció, hi va haver una sessió de preguntes i respostes amb el curador Alfonse Chiu.

Vietnam

The Story of Ones (Phạm Ngọc Lân, Vietnam, 2011)

Utilitzant la banalitat de les emissions de ràdio estatals vietnamites, The Story of Ones dóna un rostre i una sensació de lloc a allò invisible i ofereix un contrapunt personal al sancionat oficialment.

12 1

Saudade (Russell Morton, Singapore, 2019)

Saudade és un arxiu sonor i visual narrat íntegrament en Kristang, una llengua criolla que va sorgir a la Malacca colonial portuguesa del segle XVI. La pel·lícula reimagina els rituals i la coreografia característiques dels primers kampongs eurasiàtics en tres actes: una cançó i dansa de la Jinkli Nona, una escena entre un pescador de gambes i la seva dona, i una trobada intercultural amb l’orang minyak fantasma malai. Utilitzant el folklore i el mite com a ancoratges narratius, Morton teixeix la seva identitat personal i la seva narració al·legòrica al cinema per examinar els orígens dels eurasiàtics.

Mlaysia

Mouthbreather (Tiyan Baker, Australia / Malaysia, 2023)

En el respirador bucal de Tiyan Baker, assistim al món des de darrere de les dents de l’artista mentre camina per les seves terres i boques ancestrals, respira, crida i dóna forma a un llenguatge soterrat. Mouthbreather explora les possibilitats del renaixement del llenguatge i com el llenguatge configura i canvia la nostra relació amb la terra i les maneres de conèixer el món.

Indonesia

Terpesona dengan Kegelisahan (Nadiah Bamadhaj, Indonesia, 2022)

Les xarxes socials són un canal per a diversos espectacles que revelen la representació del poder a través del llenguatge d’imatges i vídeos. Nadiah Bamadhaj va crear el seu vídeo després de veure un “ritual militarista” (conegut com a crits TNI) que es va fer viral a les xarxes socials. Per a la Nadiah, els crits tenen a veure amb un esperit nacionalista desplegat a través d’una hipermasclisme que desperta por.

EN COL·LABORACIÓ AMB: