Video Box

The identity shadow

Possibilitar la trobada entre pràctiques artístiques i els diàlegs que es generen entre obres realitzades mitjançant diferents formats i suports és una de les grans motivacions de SWAB Barcelona. És per això que, gràcies a la col·laboració entre SWAB i Aesthetica Magazine, aquest any neix SWAB Vídeo Box, un espai exclusivament dedicat a l’exposició d’obres en vídeo amb una interessant selecció de títols que han passat per la selecció oficial del Aesthetica Film Festival.

El programa és una entrada a la diversitat i a l’exploració artística a través del vídeo. Els curtmetratges exploren les possibilitats del llenguatge audiovisual creant interessants reflexions al voltant de les tensions entre les relacions humanes. Des de la reivindicació de cultures que han estat oprimides per anys i les lluites i tensions que encara es mantenen vives i necessàries, fins a les relacions més petites que es generen en situacions quotidianes, en el propi entorn de la casa o el veïnat.

Les imatges es desenvolupen amb la complexitat de l’ésser humà; entre les capes més profundes de la identitat i la imatge que és projectada, sorgeix The identity shadow, l’espai on neixen les imatges que oscil·len entre l’interior i l’exterior, entre l’estar i el pertànyer, entre la presència i l’absència.

Aquestes obres han comptat amb una important participació en reconeguts festivals com el festival de cinema de Rotterdam i el que potser és el festival més important de curtmetratges al món, Clermont Ferrand. SWAB VIDEO BOX serà l’oportunitat per veure’ls per primera vegada a la ciutat de Barcelona.


REBIRTH IS NECESSARY, Jenn Nkiru

“És un film que explora la màgia i el dinamisme d’allò negre en una realitat on el temps i l’espai estan alterats. L’ara, el passat i el futur estan repensats i reordenats per crear alguna cosa commovedor i visceral “.

La pel·lícula és una exploració amb el muntatge audiovisual prenent imatges icòniques i representatives -de pel·lícules ja fetes o filmades directament per la realizadora- que generen nous discursos i lectures enfront de la història de la lluita negra. Gràcies a l’acurat acompanyament musical, la pel·lícula es converteix en un viatge audiovisual a través de les imatges d’aquest món per a molts desconegut. La veu de la cultura negra es fa més forta i sòlida i troba en el curtmetratge una possibilitat de ser escoltada.

La realitzadora Jenn Nkiru, va ser nomenada com una de les 200 dones redefinint les indústries creatives en 2018 per The Dots i inclosa en llista de 100 Superherois Creatius globals formant cultura per Utopia en 2018.


Drop out bodies, Ludivine Large-Bessette

Una pel·lícula estimulant que, gràcies a la construcció del temps, ens permet veure més de prop i amb més atenció les interaccions socials del món quotidià.

L’entorn naturalista en què es desenvolupa l’acció durant tot el film, resulta sent un impuls perquè l’espectador relacioni aquests cossos en interacció particular amb el seu propi entorn habitual. Amb una important quota de dansa i performance, els personatges de la pel·lícula aconsegueixen transmetre al cos de l’espectador aquelles tensions que la mateixa pel·lícula proposa.

En el treball de Ludivine Large-Bessette el cos representat esdevé un mirall que pot desestabilitzar, qüestionar i moure al públic. Les seves obres han estat exposades i projectades en TanzFilPlattform de Berlin, al Crystal Bridges Museum of Art de Bentonville a La cite internationale des Arts a París, etc.


I have Sinned a Rapturous Sin, Maryam Tafakory 

“Què cura a les dones de la promiscuïtat sexual? Menjar enciam, és clar. “Gràcies a un balanç entre poesia oral, escrita i visual, I have Sinned a Rapturous Sin és una peça amb un poderós caràcter reivindicatiu i poètic.

La pel·lícula confronta els poemes de Forugh Farrojzad amb les advertències dels clergues islàmics enfront de la promiscuïtat femenina, fent de la construcció de les imatges i sons poètics, una lluita en si mateixa. Tafakory, cineasta iranià el treball explora formes al·legòriques de narrativa visual, es remet als poemes de la també iraniana Farrojzad, fins avui reconeguda per la seva lluita feminista, generant un espai de trobada de temps, de lluites i de poesies.
 
El vincle entre aquests dos cineastes iranians, que es fa possible a través del cinema, significa no només la trobada de dos poetes en diferents temps, sinó també la confrontació dels diferents contextos i moments sociopolítics que es llegeixen a través de les seves obres, generant -a més d’una obra profundament poètica- una possibilitat de veure en perspectiva i reflexionar al voltant del paper de la dona en la societat islàmica.

Buscant la reivindicació a través de la poesia, I have Sinned a Rapturous Sense és una peça que aconsegueix encaminar l’espectador en un viatge entre la paraula, la veu i la poesia.


For Real Tho, Baptiste Penetticobra 

For Real Tho és una pel·lícula que explora la relació dels seus propis personatges amb la ficció, generant un joc d’interlocució entre personatges, actors, espectador i realitzador.

A través d’ells, vam entrar en la dinàmica d’un rodatge que perd el control i fem un recorregut oscil·lant entre el guió i la realitat dels seus personatges. La pel·lícula permet a l’espectador qüestionar-se sobre les històries, les imatges, el seu paper i el seu rol dins de l’art. En For Real Tho, s’evidencien les relacions de poder que es generen no només entre el director i els actors sinó entre l’espectador i la narració. Què li exigim a les històries? Què ens lliuren i com ho rebem?

Els curtmetratges de Penetticobra han estat programats en múltiples festivals i exposicions al voltant del món. For Real Tho va ser gravada i estrenada al Centre Pompidou de París.