SWAB BARCELONA RESSORGEIX AMB UNA EDICIÓ PRESENCIAL
QUE TORNA Al COLOR DESPRÉS DE LA PANDÈMIA,
AMB LA PINTURA COM A PROTAGONISTA.
Després d’un context de pandèmia global, la fira d’art contemporani de Barcelona torna al seu format presencial prenent com a protagonistes la pintura i el color.
El pròxim 7 d’octubre, Swab Barcelona donarà la benvinguda a 80 galeries locals i internacionals que portaran al Pavelló Italià les últimes tendències de l’art contemporani. La selecció de les galeries participants anirà a càrrec dels membres del Comitè de Selecció, aquest any integrat pels comissaris Omar López Chahoud, Jérôme Pantalacci i Domenico de Chirico; i pels col·leccionistes Giuseppe Casarotto, Marie Elena Angulo i José Luís Lorenzo.
Com cada edició, la fira presenta el seu Programa General, que enguany compta amb galeries locals com ADN Galería, Galería Senda, Galería Alegría, Ana Mas Projects, Max Estrella, Aural Galería, Galería Fran Reus o House of Chappaz, entre altres, i expositors internacionals com Piedras Galería, Gallery Nosco, Lily Robert, Patricia Fleming o Zeller Van Almsick.

La prótesi que dirigió al órgano contra sí mismo. Instalación en La Casa Encendida, Madrid, en el marco de la exposición Generaciones 2021.
En paral·lel, subratllant el seu caràcter de plataforma de noves veus, la fira torna a presentar Swab Emerging, la subsecció del Programa General dedicada a les galeries de menys de cinc anys que ja apunten maneres en el context internacional, com CAVE-AYUMIGALLERY, Dilalica, Selenas Mountain, BARK BERLIN GALLERY, Andrea Festa Fina Art i A.MORE Gallery.
Enguany, com a novetat, Swab Emerging incorpora Focus LATAM, una secció comissariada per Santiago Gasquet, codirector de PIEDRAS (Buenos Aires), que presentarà les propostes més emergents de l’escena contemporània llatinoamericana:+ Arte Galería, Constitución, Margen, Moria Galería, Selvanegra Galería i Vigil Gonzales.s. Les propostes de Focus LATAM exploren temes socials des de l’òptica de la màgia, del surrealisme, i de noves realitats.

Llévame a conocer el oceano, Micaela Piñero 2019.
En aquesta línia, el programa especial de l’edició se centrarà en Europa de l’Est, i portarà a Barcelona sis projectes emergents que exploren el món post pandèmia des de la visió d’artistes joves. Entre les participants d’aquest Focus es compten Krupa Gallery, NoD, Ravnikar Gallery i Photoport.

Covid-Playgrounds, Post Noviki 2020.
Una altra novetat d’enguany és que Swab Performance, el programa performatiu de la fira, surt al carrer i passa a realitzar-se en els espais expositius de la ciutat. El comissariat del programa anirà a càrrec de Gisela Chillida, que seleccionarà quatre performances a presentar-se en quatre galeries barcelonines durant les dues setmanes prèvies a la fira. Aquest canvi de format respon a la voluntat de generar un circuit cultural que recorri Barcelona i les seves galeries més representatives. Chillida aposta per una línia curatorial que (re)pensi la idea de presència, l’ocupar un espai físic en l’ara.
D’altra banda, aquesta edició consolida Swab Ephemeral, la secció instalativa de la fira, presentant treballs d’artistes residents a les fàbriques de creació de Barcelona. Enguany, la selecció de les comissàries Caterina Almirall i Margot Cuevas inclou peces de Joana Capella i Helena Vinent (La Escocesa), de to kosie (Hangar) i d’Alexander Arilla (Fabra i Coats). Les propostes artístiques d’enguany tenen majoritàriament un rerefons polític, crític, social i feminista, projectes que jugaran amb l’espai i exploraran la interacció amb el visitant.
Un altre dels programes comissariats fixos de la fira és Swab on Paper, la secció a càrrec de Carolina Diez-Cascón que explora les possibilitats del paper com a mitjà i com a tècnica. Enguany, Diez-Cascón explora una societat jove que oscil·la entre el digital i l’analògic, una realitat que ha superat la dimensió física, creant panorames surrealistes a través de la deformació digital o el collage. Entre els participants d’aquest programa es troben Transmitter i Montoro12.

Una historia de la prestidigitacion, Laura Ojeda Bär 2020-2021.
En la línia dels programes habituals, Swab continua apostant pels seus programes més joves, Swab Seed i MYFAF. El primer, la secció més experimental de la fira, acull projectes que escapen el concepte tradicional de galeria i treballen formats expositius alternatius. Entre els participants internacionals es troben ad/ad, New Jörg i AA Collections, entre altres, i els espais locals que se sumen a aquesta edició, patrocinats un any més per la Fundació Vila Casas, són Chiquita Room, Espai Colona, Fase, Tangent Projects i The Green Parrot.
MYFAF, per la seva banda, es posiciona com el programa de les galeries que acaben de començar a caminar, i és que beca la participació de quatre espais expositius que encara no han participat en una fira d’art. Els participants d’enguany són Duplex, Kino Tonalá, ORR i Yudik One.
Finalment, en la seva missió d’explorar nous formats expositius, Swab continua donant cabuda a la disciplina editorial amb el programa Swab Reading, una secció que vol donar veu a projectes a mig camí entre la publicació i l’objecte artístic. Els participants d’enguany són Monorhetorik and Rafael Melendez.

Philosophical meditation, Larissa De Jesús Negrón, 2020.
Més enllà del seu programa artístic, Swab Barcelona manté les seves activitats satèl·lit, com Swab Thinks, una sèrie de xerrades i debats en línia amb comissaris i professionals rellevants del món de l’art. D’altra banda, Swab mantindrà el seu espai per a nens i famílies dins de la fira, Swab Kids, enguany en col·laboració amb Plom Gallery i Grapat, que uneixen forces per a estimular la creativitat dels amants de l’art més petits i que afavorirà, en paral·lel, trobades entre pares i mares artistes per a tenir converses obertes sobre la conciliació familiar amb la pràctica artística.
Així, Swab Barcelona es consolida com una fira de dimensió humana, que busca ser una plataforma de descobriment de noves veus de l’art contemporani des d’una producció cultural sostenible i perspectiva de gènere. Finalment, de la mà de la plataforma de digitalització ARTLAND, Swab manté una virtualització de la fira paral·lela a l’esdeveniment presencial, accesibilizant les seves propostes arreu del món i afavorint la projecció internacional dels seus participants.

Deat Row, Julius Reichel 2018.
AMB EL SUPORT DE
