SOBRE LA
FUNDACIÓ
A Swab, entenem l’art contemporani com un ampli territori d’exploració que transcendeix l’abast del mercat. Per això, la Fundació Swab Barcelona impulsa iniciatives sense ànim de lucre que expandeixen la dimensió de la fira, reforçant el seu compromís amb l’experimentació, la diversitat i la sostenibilitat.
Des d’una perspectiva crítica, la fundació articula projectes que fomenten la inclusió, l’educació i l’enfortiment de comunitats artístiques a nivell global. A més, posa en valor pràctiques comunitàries que integren art, territori i ecologia.
Swab s’allunya de les jerarquies convencionals del mercat per a consolidar-se com una plataforma de visibilitat per a espais emergents, col·lectius experimentals i enfocaments curatoriales alternatius. En reunir propostes de diferents geografies, la fira propícia l’intercanvi de noves formes de pensament i creació.
A través de la seva fundació, Swab presenta projectes que presenten formes noves d’entendre el procés artístic en el context de la fira.
INICIATIVES I PROJECTES
01. MYFAF – MY FIRST ART FAIR
Amb l’objectiu d’impulsar noves veus en l’art contemporani i facilitar el seu accés al circuit internacional de fires, el programa MYFAF atorga a tres galeries seleccionades un estand gratuït, brindant-los l’oportunitat de presentar les seves propostes per primera vegada en un context firal global.
Aquesta iniciativa dona suport a la projecció d’espais emergents en el mercat, oferint una plataforma que prioritza la rellevància artística i obre oportunitats a projectes en fase inicial que, d’una altra manera, tindrien un accés limitat a aquest ecosistema.
Així mateix, la Fundació Swab Barcelona convida a persones i empreses a sumar-se al programa Swab Friends, una iniciativa que recolza el creixement i consolidació de galeries emergents en el panorama artístic.
Gràcies a aquest suport, moltes han aconseguit evolucionar i convertir-se en referents dins del circuit internacional. Cada aportació contribueix directament a finançar la seva primera participació en una fira d’art internacional, ampliant el seu accés i visibilitat en l’àmbit professional.
GALERIES SELECCIONADES 2024
01. Studio/Chapple, galeria d’art contemporani situada en Deptford, en el sud-est de Londres.
02. Tube Gallery, Palma, la missió del qual gira entorn de fomentar l’intercanvi cultural i facilitar el diàleg intercultural i intermèdia.
03. PLATO, una plataforma multidisciplinària de creació, experimentació i producció dedicada a l’art contemporani situada en Évora.
02. VIDEOBOX – PROGRAMA DE VÍDEO ART
Vídeo Box és un programa sense ànim de lucre dedicat a l’experimentació en videoart, concebut com una plataforma per a artistes que treballen aquest mitjà i com una via per a explorar territoris creatius que el format permet aprofundir.
El seu objectiu és donar visibilitat a projectes emergents en regions amb un teixit cultural dinàmic, on la innovació i l’expansió de comunitats artístiques desafien els paradigmes convencionals i ofereixen noves perspectives sobre l’art contemporani. Molts d’aquests territoris manquen d’un circuit artístic institucionalitzat, la qual cosa limita la projecció dels seus creadors en l’àmbit internacional.
En aquest context, el videoart es converteix en una eina sostenible i un vehicle de difusió, permetent que els artistes transcendeixin barreres geogràfiques i accedeixin a noves audiències. En presentar aquestes obres, Vídeo Box ressalta el potencial creatiu i intel·lectual d’aquests contextos i estableix una plataforma perquè veus infrarepresentades es connectin amb l’ecosistema artístic global.
03. PROJECTES SOCIALS, ART COMUNITARI
La fira desenvolupa i dona suport a projectes comunitaris que promouen la col·laboració, la sostenibilitat i la construcció de nous imaginaris col·lectius. A través d’iniciatives que vinculen la pràctica artística amb el territori, Swab impulsa propostes que fomenten la conservació del patrimoni, la participació activa de les comunitats i el diàleg intercultural.
PROJECTE 2024: PERHUTANA – JATIWANGI ART FACTORY
Perhutana, projecte del col·lectiu indonesi Jatiwangi art Factory, té com a objectiu recuperar un terreny de 8 hectàrees destinat al desenvolupament industrial per a transformar-lo en un espai sagrat de conservació.
La iniciativa promou la creació d’un bosc de propietat col·lectiva, imitant la lògica transaccional del mercat immobiliària i plantejant una idea alternativa de progrés. Els contribuents a aquest projecte reben una parcel·la de 4 m², destinada a la creació del bosc, juntament amb un certificat de terracota dissenyat i elaborat per artistes de Jatiwangi.
Aquesta iniciativa no sols promou la conservació dels boscos d’Indonèsia, sinó que també recolza la indústria artesanal i enforteix el teixit comunitari local. En la seva participació en Swab, el projecte va explorar les pràctiques tradicionals de producció de terracota, amb un enfocament en la indústria catalana, mitjançant col·laboracions amb artesans locals i fàbriques històriques.
En secundar Perhutana, els participants van contribuir a un diàleg ampli sobre les formes de progrés, la preservació del coneixement i el desenvolupament territorial en harmonia amb els valors comunitaris.