Swab Ephemeral 2017

Ephemeral presenta un conjunt d’obres basades en mitjans efímers com ara la instal·lació, la performance o el videojoc, que podrem trobar en diferents espais dins i fora de la fira potenciant la participació del públic amb les obres. 

Ephemeral pretenen fer-nos reflexionar sobre la nostra situació un món capitalista, globalitzat i accelerat que sovint no ens permet agafar distància per a reflexionar sobre el nostre rol com a individus en la societat actual. Una recerca de l’essència, una tornada a la tradició, o la permanent necessitat d’espiritualitat i salvació semblen l’única salvació a aquesta nova situació.

Miwako Kurashima – *folding cosmos.

Kurashima ha triat el Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, un univers complet de bellesa i dignitat que incorpora la sensació de moviment i comparteix la idea de la filosofia japonesa de la cambra més petita que es sol dedicar a la cerimònia o la meditació del te.

El projecte *folding cosmos ens transporta a la petita estança japonesa on es desplega tot un univers que s’expandeix per a proporcionar una nova experiència un nou sentit del moviment en l’espai del microcosmos flexible i dinàmic amb l’art, i connectant l’interior i l’exterior a la manera japonesa.

Miwako Kurashima Folding Cosmos
Miwako Kurashima – Folding Cosmos.

Simon Heusser – Daydream Retreat.

Heusser ens proposa endinsar-nos en la seva cambra de retir espiritual per a fer-nos reflexionar sobre les dinàmiques de la cultura del treball occidental, que ens aliena fins al punt de necessitar viatges de plaer espiritual per tal de retrobar-nos amb nosaltres mateixos.

La seva obra reflecteix la nova situació social, on el capitalisme ens ha portat a una societat individualista, sense valors que ens obliga a buscar refugi espiritual en xamans, el pensament hindú, tècniques de relaxació. Tornar als orígens, retrobar-nos i reflexionar sembla una tasca impossible que l’artista ens ajuda a realitzar.

Olympus Digital Camera
Simon Heusser. Paradise Retreat.

Natalia Carminati – Pac-Art.

Carminati, artista resident a  Fabra i Coats ha creat l’obra Pac-Art, on ha revisa el clàssic dels videojocs arcade Pac-Man, transformant a Pac-Man en un artista que ha de devorar obres d’art i fugir d’altres artistes-fantasma. L’obra fa referència a Saturn Devorant als seus Fills de Goya, que remet a la mitologia per a explicar com la lluita per al poder forma part de l’essència humana.

Els visitants podran trobar unes màquines recreatives a la fira i jugar amb elles. Aquells que ho desitgin podran registrar la seva puntuació i entrar en una competició amb altres visitants esdevenint partícips de les dinàmiques d’una societat cada cop més competitiva.

Natalia Carminati Pac Art
Natalia Carminati – Pac-Art.

Eva Fàbregas – Imagina que ets un bloc de mantega desfent-se

Fabregas aprofundeix en la manera com la indústria del màrqueting, a partir dels anys seixanta, s’apropià de tècniques com el psicodrama per descobrir els desitjos inconscients dels consumidors, cosa que ha generat una proliferació de les subcultures terapèutiques a les xarxes socials, com ara el fenomen ASMR, els vídeos de relaxació, teràpia emocional i bellesa femenina, o la cultura empresarial del coaching.

Imagina que ets un bloc de mantega desfent-se ―un exercici clàssic de meditació― és també el títol d’aquest projecte, que aprofundeix en l’interès d’Eva Fàbregas per l’eròtica de l’objecte de consum i els mecanismes de l’enginyeria del desig. A través d’una instal·lació immersiva que s’apropia lúdicament de les cultures del benestar i la relaxació, l’artista ens convida a endinsar-nos en una mena de spa on s’ofereixen experiències somàtiques i sensorials, i s’indueixen estats mentals.

Eva Fabregasmelting Butter011
Eva Fàbregas – Imagina que ets un bloc de mantèga desfent-se

Anna García Pineda

Garcia-Pineda utilitza el sentit de l’humor per a proposar solucions poètiques a les nostres tragèdies quotidianes. Propostes que solament funcionen dintre dels propis mecanismes del llenguatge i que cavalquen entre una utopia aparentment naïve i l’absurd més irònic i malèvol. Els seus dibuixos mostren una particular visió del món. Recull històries reals i concreta fets inesperats per a construir narracions que ofereixen altres perspectives sobre el funcionament de les coses.

Es blaus és una performance on l’artista utilitza el dibuix com a ritual i la improvisació hi juga un rol central. Una acció: dibuixar i compondre en directe, que beu de la tradició poètica del recital.

Una instal·lació que desdibuixa fronteres i se serveix de la ceràmica, el dibuix i la veu per a contar una història personal, íntima i a l’hora universal.

Los Azulesboceto Previo
Anna Garcia-Pineda, Los azules.

En col·laboració:

Switzerland. Get Natural, Pos., Sp