Swab 2023 escalfa motors

Vangar Gallery. General program

Swab Barcelona anuncia les 70 galeries que participaran en la 16a edició, que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre i posarà el focus en el context barceloní.

· Swab Barcelona mostrarà les últimes tendències de l’art contemporani, que en aquesta edició s’allunyen de la figuració i se submergeixen en l’abstracció amb traços surrealistes i paisatges poètics i coloristes.
 
· La Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona comptarà amb la participació de 70 galeries, 27 nacionals i 43 provinents de 21 països de tot el món, i amb la participació de més de 200 artistes.
 
· Com a novetat, el programa SOLO Show, comissariat per les joves curadores Margot Cuevas i Carla Gimeno, i en col·laboració amb la Fundació Vila Casas, que posa el focus al Mediterrani, enguany se centra en el talent català, destacant a quatre espais independents que presentaran un únic show amb les tendències més avantguardistes de l’escena. Un programa que busca fomentar el nou comissariat i generar diàlegs entre territoris de l’arc mediterrani. Swab reafirma així el seu arrelament en el territori i reivindica la seva essència local.
 
· Video Box, el programa especial sense ànim de lucre que dona visibilitat a projectes de videoart creats en territoris amb un teixit cultural en desenvolupament, i que en aquesta edició està comissariat pel curador taiwanès Alfonse Chiu, posa el focus al Sud-est Asiàtic a través de vuit artistes que treballen el concepte de frontera, un diàleg artístic a través dels límits establerts pel colonialisme en aquests territoris.
 
· La fira, que actua com a plataforma d’experimentació de propostes artístiques emergents, compta amb 7 programes: Programa General, dedicat a galeries consolidades; Emerging, galeries de menys de cinc anys de trajectòria; Emerging LATAM, les propostes més prometedores de l’art contemporani llatinoamericà; Swab Seed, espais independents i noves plataformes; SOLO Show by Vila Casas, projectes interdisciplinaris catalans; My First Art Fair, joves galeries amb menys de dos anys i que no hagin participat en cap fira internacional, i Video Box, dedicat a les últimes tendències en videoart.
 
· Swab 2023 canvia la seva ubicació i en aquesta edició se celebrarà al Pavelló Tèxtil de Fira de Barcelona, un espai d’estètica industrial de més de 3.000m2, situat a l’Avinguda Rius i Taulet, 10 (veure mapa).
 
· Pròximament s’anunciarà la programació de Swab Thinks, el cicle gratuït de xerrades entre galeristes de Barcelona, els Premis Swab 2023, el programa d’adquisicions, Swab Kids, les activitats pels amants de l’art més joves, i Swab Ràdio, amb continguts originals generats a partir dels i les protagonistes de la fira: artistes, galeristes i comissaris.

SISSI CLUB. Emerging program

Swab, la Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona que celebrarà la 16a edició del 5 al 8 d’octubre de 2023, anuncia les galeries que participaran en la nova edició.

Com a novetat, la fira canvia d’ubicació. Swab 2023 estrenarà nou emplaçament al Pavelló Tèxtil de Fira de Barcelona, situat a l’Avinguda Rius i Taulet, 10 (a pocs metres del Pavelló Italià, on s’ha celebrat la fira fins aquest any). Emplaçat al lloc de l’antic Palau de l’Art Tèxtil de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, el pavelló, d’estètica industrial, compta amb més de 3.000m2 que ocuparà íntegrament la fira.

Swab Barcelona, amb una acurada programació que combina galeries consagrades amb galeries més joves, actua com a plataforma d’experimentació de propostes artístiques emergents. El comitè de selecció, els i les comissàries col·laboradores i la direcció de la fira aposten per les propostes més fresques i actuals del panorama nacional i internacional, reflectint així les tendències del moment i donant visibilitat a projectes joves i innovadors. El resultat és una fira d’escala humana que reuneix els i les artistes que defineixen el present i el futur del mercat de l’art.

En aquesta edició, la fira, que mostra les últimes tendències de l’art contemporani, posa el focus a la ciutat de Barcelona i al Mediterrani, amb l’objectiu de projectar el talent local a la resta del món. De la mateixa manera que el Modernisme va donar pas a l’Abstracció, fet que va significar la internacionalització de l’art català, Swab 2023 deixa enrere la recurrent figuració per a submergir-se en escenaris abstractes amb traços surrealistes i paisatges poètics coloristes.

El comitè de selecció de Swab 2023 està format pels comissaris i directors artístics Omar López-Chahoud, de la fira Untitled Miami, Jérôme Pantalacci, de la fira francesa Art-o-Rama, Isa Natalia Castilla, de la Fira Materia a Ciutat de Mèxic, Domenico de Chirico, comissari independent, i pels col·leccionistes José Luis Lorenzo, Marie Elena Angulo, Jesper Stieler i Pedro Jaile.

Kevin Kavanagh. General program

70 galeries en 7 programes

Swab 2023 comptarà amb la participació de 70 galeries d’art contemporani, 27 de l’àmbit nacional i 43 provinents de 21 països d’Europa, Llatinoamèrica i Àsia. A més, Swab 2023 comptarà amb la participació de més de 200 artistes.

Programa General

El Programa General, pilar central de la fira, inclou galeries nacionals i internacionals amb una consolidada trajectòria en el circuit de l’art contemporani. Enguany, el programa comptarà amb 40 galeries, format per: Anna Nova Gallery (Sant Petersburgo), Artnueve (Múrcia), ATM Galería (Gijón) + Espacio Valverde (Madrid), Bianca Boeckel (São Paulo), CLUSTER (Roma), Dimensions Variable (Miami), Galería Ángeles Baños (Badajoz), Fran Reus (Palma de Mallorca), Galería Isabel Hurley (Màlaga), Galerie chantiersBoîteNoire (Montpellier), Galerie Fleur & Wouter (Amsterdam), Galerie Tanint (Beirut), Herrero de Tejada (Madrid), Jorge López Galería (València), Josilda da Conceição (Amsterdam), JPS Gallery (Hong Kong / Tokio / París), Kevin Kavanagh (Dublín), OdA (Buenos Aires), Pabellón 4 (Buenos Aires), Portas Vilaseca (Río de Janeiro) + Reiners Contemporary (Marbella), Quimera Galería (Buenos Aires), Rafael Pérez Hernando (Madrid), Raffaella De Chirico Art Gallery (Turín / Milà), RoFa Art Gallery (Potomac / Gaithersburg), Secret Project Robot (Nova York), Set Espai d’Art (València), Shazar Gallery (Nàpols), Smart Gallery (Buenos Aires), TCHIKEBE (Marsella), i VANGAR (València). 

Destacar les galeries de Barcelona que participen en aquest programa: ADN Galeria, Dilalica, House of Chappaz (amb seu també a València), Pigment Gallery, Victor Lope Art Contemporani, Zielinsky (amb seu també a Porto Alegre). A més, etHALL, a L’Hospitalet de Llobregat i PALMADOTZE Galeria d’Art, a Santa Margarida i els Monjos (Barcelona). Totes aquestes galeries estan associades a Art Barcelona. 

Emerging

El programa Emerging, dedicat a galeries amb una trajectòria inferior a cinc anys, comptarà amb la participació d’Albert Contemporary (Odense), Bold (Praga), DS Galerie (París), LUPO (Milà), Mahara+Co (Miami), i SISSI club (Marsella).

Emerging LATAM

El programa Emerging LATAM, comissariat pel curador i galerista argentí Santiago Gasquet, codirector de la galeria PIEDRAS (Buenos Aires), i que inclou les galeries emergents i propostes més prometedores de l’escena d’art contemporani llatinoamericà, comptarà amb collectio (Xile), Bloc Art Gallery (Lima), Espacio Enhorabuena (Madrid), Galeria Grasa (Buenos Aires), Now Gallery (San Isidoro, Perú), i Remota Galería (Salta, Argentina).

Swab Seed

El programa Swab Seed mostra deu espais independents dirigits, en alguns casos, per artistes experimentals les propostes dels quals estan sacsejant l’escena contemporània. En aquesta edició, Swab Seed comptarà amb Awol (Los Angeles), CU29 (Plovdiv, Bulgària), Colette Mariana (Barcelona), HARABEL (Tirana), Kunsthalle.Ost (Leipzig), La Raíz (Granada), Lí Gallery (Xangai), Mmundo (Nova York), Studio-Beta (Barcelona/Berlín) i Yafteh Gallery (Teheran). 

SOLO Show by Vila Casas

El programa SOLO Show by Vila Casas, comissariat per les joves comissàries independents Carla Gimeno i Margot Cuevas en col·laboració amb la Fundació Vila Casas, exposa quatre projectes independents del territori català, a través d’una proposta de solo show, una mostra individual amb les tendències més avantguardistes de l’escena. Un programa que busca fomentar el nou comissariat i generar diàlegs entre territoris de l’arc mediterrani. Swab reafirma així el seu arrelament en el territori i reivindica la seva essència local.

El programa, patrocinat per la Fundació Vila Casas, comptarà amb FOC (Barcelona), Cultural Rizoma (Celrà), Half House (Barcelona), i Butxaca Màgica (L’Hospitalet de Llobregat).

My First Art Fair

El programa My First Art Fair selecciona tres galeries d’art contemporani joves, menors de dos anys, que encara no han participat en cap fira internacional. Amb l’objectiu d’ajudar a la promoció de noves galeries emergents, Swab ofereix aquest espai de manera gratuïta. El programa comptarà amb Ballroom Gallery (Brusel·les), Galería Fermay (Palma de Mallorca), i Julie Caredda (París).

Video Box

El programa sense ànim de lucre Vídeo Box, dedicat a les últimes tendències en videoart i que dona visibilitat a projectes audiovisuals creats en territoris amb un teixit cultural en desenvolupament, posa el focus al Sud-est Asiàtic. Alfonse Chiu, comissari d’aquesta edició, ha seleccionat vuit artistes que treballen el concepte de frontera, un diàleg artístic a través dels límits establerts pel colonialisme en aquests territoris. Sota el títol Home/Land, Vídeo Box comptarà amb els següents artistes: Robert Zhao Renhui i Zarina Muhammad, de Singapur; Shireen Seno, de Filipines; Prapat Jiwarangsan, de Tailàndia; Tuân Mami i Lêna Bùi, de Vietnam; Lim Sokchanlina, de Cambodja, i Riar Rizaldi, d’Indonèria.

CU29. Swab Seed

Programes especials: Swab Kids i xerrades entre galeristes

Swab Thinks

Dues setmanes abans de la celebració de la fira, i amb l’objectiu d’involucrar de manera activa al teixit barceloní, les galeries de l’associació Art Barcelona que participaran a Swab, seran les protagonistes de Swab Thinks, un programa de xerrades entre galeristes, obert a tota la ciutadania i comissariat per la curadora Gisela Chillida. El cicle pretén generar sinergies entre comissaris, artistes i galeristes a través de converses que se celebraran a les mateixes galeries, amb la voluntat de potenciar afinitats i parentius amb els agents del context local. L’última xerrada se celebrarà a Santa&Cole, nou col·laborador de la fira, que reafirma la identitat barcelonina a través de la tradició del disseny i l’arquitectura local.

Swab Kids

Com cada any, Swab dedica un espai als amants de l’art més joves a través de Swab Kids, un programa que busca promoure el desenvolupament artístic en l’educació infantil. Per a aquesta edició, la fira s’alia amb Mister Karton, estudi barceloní d’ecodisseny focalitzat en projectes en cartó, que buscarà la creativitat a través de la sostenibilitat. Mister Karton oferirà un espai obert a totes les nenes i nens que vulguin explorar la seva imaginació. Pròximament s’anunciaran els tallers infantils que s’impartiran durant Swab 2023.