Swab 2020 calenta motors

SWAB, la cita imprescindible de l’art contemporani a Barcelona, anuncia la seva 13a edició de l’1 al 4 d’octubre

· La fira d’art presenta les últimes tendències de l’art contemporani internacional reunides en 80 galeries de tot el món
· L’edició posa el focus a Corea del Sud i el Sud-est Asiàtic, zones que aporten gran part de les propostes més innovadores

Barcelona, 27 de febrer.- SWAB, la fira d’art contemporani de Barcelona, anuncia la seva 13a edició, que tindrà lloc de l’1 al 4 octubre. Enguany participaran 80 galeries de tot el món i presentarà com a novetat dos programes especials centrats en l’escena emergent de Corea del Sud i el Sud-est Asiàtic, regions que es troben en plena efervescència artística.

SWAB es consolida com a plataforma de noves tendències, apostant per un format de fira boutique que reflecteix els moviments actuals més rellevants, tant a nivell social com artístic; i com a punt de trobada que brinda la possibilitat a col·leccionistes i professionals de descobrir nous artistes o galeries. A més, aquest any, SWAB es declara fira sostenible, apostant novament per programes i accions que reforcen la conscienciació pel canvi climàtic i fixant la seva mirada a la ciutat de Barcelona com a plataforma d’intercanvi internacional.

Image0 1 1

Focus Corea. JooLee Kang. Art Delight Gallery.

El focus principal d’aquesta 13a edició estarà posat a Àsia, en resposta a l’efervescència que viu el continent, amb programes sobre Corea del Sud i el Sud-est asiàtic. S’exhibiran propostes que tracten preocupacions globals des d’una mirada particular: la conscienciació comuna per la sostenibilitat, l’alienació cultural provocada per la globalització i altres contradiccions que genera el progrés econòmic i tecnològic.

Focus Corea porta l’escena d’un país que és referència tant en l’àmbit del disseny, de la música, del cinema i de l’art, a través de quatre dels seus espais més representatius; mentre el Sud-est asiàtic es fa amb el programa Video Box, el qual s’aferma en la fira com a secció de videoart. Aquesta edició comptarà amb quatre obres audiovisuals que se submergeixen en la dimensió de la tradició i del progrés, i en fan una reflexió a través de les visions de països participants com Tailàndia, Malàisia o Filipines.

Nota Arco2

VideoBox.Pauline Viscencio-Despi. Pablo Gallery. 

En paral·lel a les seccions especials, la fira manté els seus programes habituals, com el General, que acollirà a 40 galeries, amb presència significativa d’espais del continent americà, i Swab Emerging, el programa que incorpora a galeries de menys de 5 anys i que s’aferma com una gran aposta de SWAB, amb una presència de 10 galeries per a aquest 2020. D’altra banda, la fira continua donant veu a propostes experimentals mitjançant programes com Swab Seed, que presenta 8 espais alternatius, i Swab Reading, que presenta 5 projectes a mig camí entre la pràctica artística i l’edició literària.

SWAB 2020 manté la seva missió d’iniciar en el mercat de l’art contemporani a galeries joves, i ho fa a través del programa MYFAF (My First Art Fair), que beca la participació de tres espais emergents que encara no hagin assistit a cap fira internacional.

Com a novetat, el programa Swab on Paper -comissariat per Carolina Diez-Cascón– travessarà els límits materials del paper incorporant nous mitjans com el tèxtil, on tots dos es confonen en una mateixa dimensió.

Nota Arco

Swab on Paper. Varvara Shavrova. Patrick Heide

Un any més, Swab reforça el teixit emergent de Barcelona en col·laboració amb les fàbriques de creació de la ciutat: Hangar, L’Escocesa i Fabra i Coats, a través del programa Swab Ephemeral comissariat per Caterina Almirall.

Aquesta 13a edició reforça el programa de col·leccionistes tant a nivell internacional com local, amb tours especialitzats, premis, adquisicions i visites privades, donant sempre el protagonisme a Barcelona, la ciutat que acull aquesta fira a causa de la seva idiosincràsia i la seva condició de referent global en intercanvi cultural.

Amb la idea de ser una plataforma que uneix el teixit creatiu de la ciutat, SWAB col·labora amb els grans talents de l’escena local per a donar pes, entre tots, al valor artístic i cultural que es respira en aquesta. Per això, durant tot l’any es realitzaran entrevistes amb personalitats de totes les disciplines, com Ferran Adrià, Sergio Caballero, Isabel Coixet, Jan Cornet, Maria Arnal, Aina Clotet, Clara Peya o Albert Serra, entre altres.

Seguint els passos de les últimes edicions, SWAB aferma el seu compromís de ser un esdeveniment sostenible, minimitzant el volum de material d’un sol ús, tant en els suports de comunicació com en l’àrea de restauració de la fira. En aquesta línia, Swab Picnic manté la seva aposta per la qualitat i tradició que ofereix un clàssic com a Flash Flash, entre altres propostes gastronòmiques.

Finalment, Swab sostè la seva vocació pedagògica i, de la mà de la Fundació Ernesto Ventós, dedica un espai a la exloració artística infantil, Swab Kids.

*Aplicacions 2020 obertes fins el 20 de març.

*Pots descarregar fotografies i altres materials adicionals seguint aquest link.