Fotos Journal Swab (1)

Sneak Peek: Swab Barcelona 2021

SWAB, LA FIRA D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA,
CELEBRA LA SEVA 14a EDICIÓ DEL 7 Al 10 D’OCTUBRE

Duplex, Lisbon. MYFAF 2021
Vistes de l’exposició “Let Us Flop” 2020. 

El 7 d’octubre, en el Pavelló Italià de Montjuïc, SWAB donarà la benvinguda a 80 galeries locals i internacionals, amb una novetat: sis espais d’Europa de l’Est reflectiran les últimes propostes del panorama emergent europeu.

SWAB reafirma la seva missió de ser plataforma per al talent jove, amb una edició en la qual prevaldran la força i la creativitat resultat d’una “nova” situació mundial, on les manifestacions artístiques reneixen amb vives tendències de llum i color.

Després de l’èxit de l’edició virtual de 2020, Swab torna a ser presencial, apostant per una producció responsable, treballant amb agents locals i presentant, a través dels seus programes especials, discursos que pivoten entorn de la nostra relació amb el medi i futurs sostenibles. 

Com cada any, la selecció dels participants correrà a càrrec del comitè de la fira, conformat per tres comissaris; Jérôme Pantalacci, Domenico de Chirico i Omar López-Chahoud i tres col·leccionistes; Giuseppe Casarotto, Jose Luis Lorenzo i Marie Elena Angulo.

etHALL, Hospitalet de Llobregat. Programa General-Art Barcelona
Intersección Procesos, Diego Paonessa, Violeta Mayoral.

PROGRAMES DE SWAB 2021
Programa General.- secció principal que presentarà galeries establertes del panorama nacional i internacional. Swab torna a comptar amb una selecció de galeries de Art Barcelona per a reforçar el teixit local i estrènyer relacions amb l’escena de la ciutat. 

Swab Emerging.- aquesta subsecció presenta galeries de menys de cinc anys de trajectòria i entre els confirmats es troben A.MORE Gallery (Milà), Andrea Festa Fine Art (Roma), Groc Projects (Badalona) i Selenas Mountain (Nova York). A més, enguany s’incorpora per primera vegada un Focus Llatinoamericà, que portarà a Barcelona el més fresc d’aquesta escena sota el comissariat de l’artista i codirector de la galeria PIEDRAS (Buenos Aires), Santiago Gasquet. Els expositors confirmats d’aquest focus són +Arte Galeria (Quito), Constitución (Buenos Aires), Moria Galeria (Buenos Aires), MARGEN (Santiago de Xile) i Selvanegra Galeria (Buenos Aires).

Selenas Mountain, New York. Swab Emerging 2021
These Opalescent Dreams of Mine: Amy Bravo, Larissa De Jesús Negrón, & Anjuli Rathod, Selenas Mountain, Ridgewood, NY, March-April 2021. Cortesia de Selenas Mountain.

Focus East of Europe: cada any, Swab proposa un programa càpsula centrat en una zona geogràfica determinada. Per a aquesta edició, la fira presenta espais emergents de l’est d’Europa. Les galeries confirmades són Krupa Gallery (Breslavia), Ravnikar Gallery Space (Ljubljana), Zina Gallery (Cluj-Napoca) i Photoport (Bratislava).

Swab Seed.- Swab Seed és el programa de la fira dedicat a explorar formats expositius alternatius que van més enllà del concepte tradicional de galeria. Així, espais nòmades, pop ups, col·lectius d’artistes i espais autogestionats d’arreu del món presentaran les seves últimes propostes en el marc d’aquesta secció. En aquesta línia, seguint amb la iniciativa estrenada l’any passat, Swab torna a unir forces amb la Fundació Vila Casas per a apadrinar la participació de cinc espais alternatius catalans.

Els expositors de Swab Seed 2021 són AA Collections (Viena), ad/ad (Hannover), New Jörg (Viena) i VF Projects (Luxemburg). D’altra banda, els participants del programa apadrinat per Fundació Vila Casas són: Chiquita Room (Barcelona), Espai Colona (Barcelona), Tangent Projects (L’Hospitalet de Llobregat) i The Green Parrot (Barcelona) i Fase (L’Hospitalet de Llobregat).

ad / ad, Hannover. Swab Seed 2021
Vistes de l’instalació del Group Show, This Must Be The Place“ a ad/ad, 2017

Swab on Paper.– El programa Swab On Paper, comissariat per Carolina Diez-Cascón, que explora la conceptualitat i tècnica d’aquest mitjà, se centrarà en el photocollage, observant les deformacions de la realitat fotogràfica i del clàssic paper-collage a través de la manipulació del propi mitjà en resposta a una societat que reflexiona sobre la pròpia realitat i identitat. Dos dels expositors confirmats d’aquest programa són Transmitter (Nova York) i Montoro12 (Brussel·les/Roma).

Swab Reading.- Swab Reading presenta projectes en la intersecció de l’art i l’edició i els seus expositors exposen publicacions que es troben a mig camí entre el llibre i l’objecte artístic. 

Video Box.- Video Box s’aferma com a programa de videoart en la fira, i comptarà amb una sèrie de propostes audiovisuals provinents de Mèxic i Cuba en les quals el factor humà i mediambiental i la nova realitat econòmica i social d’aquests països conformaran un discurs i una identitat úniques. La selecció d’enguany anirà a càrrec del col·lectiu artístic Kino Tonalá (Mèxic / Madrid).

My First Art Fair.- cada any, Swab beca la participació de quatre galeries internacionals que no hagin participat mai en una fira. MYFAF és un espai de descobriment de projectes que acaben d’entrar al mercat, i els expositors d’enguany són Duplex (Lisboa), Kino Tonalá (Ciutat de Mèxic), ORR (Brescia) i Yudik One (Brescia).

Transmitter, Nueva York. Swab on Paper.

Swab Ephemeral.- Caterina Almirall torna a comissariar el programa instalatiu de la fira, aquesta vegada acompanyada de Margot Cuevas. Aquest duo de curadores treballarà Ephemeral presentant obres d’artistes residents a les Fàbriques de creació de Barcelona: HangarFabra i Coats i La Escocesa. Enguany, a més, Swab uneix forces amb Els Amics de la Rambla i situa part de les instal·lacions del programa en La Rambla barcelonina, revitalitzant aquesta zona emblemàtica de la ciutat i acostant la cultura als seus ciutadans.

Swab Performance .- la novetat d’un programa de performance descentralitzat, que porta aquesta disciplina artística a les galeries de la ciutat i que compta amb el comissariat de David Armengol. Els expositors de Swab que pertanyin a Art Barcelona, en paral·lel a les propostes presentades en la fira, proposaran accions performatives en els seus espais de la ciutat, obrint les seves portes als ciutadans i generant un flux de visitants que transcendeixi els murs del pavelló. 

Una setmana abans de la celebració de la fira, Swab llançarà una sèrie de debats, taules rodones i xerrades en el marc del cicle Swab Thinks, un programa mitjançant el qual es convida a professionals del món de l’art a parlar i reflexionar sobre l’actualitat i el futur del sector. Enguany, tots els diàlegs es mantindran via videotrucada i els seus enregistraments quedaran penjats a les plataformes de la fira a disposició de tots els seus visitants.

Krupa Gallery, Breslavia. Focus East of Europe
Vistes de l’exposició “Reef” per Alicja Wroblewska, cortesia de Alicja Wroblewska i Krupa Gallery 

Més enllà de les propostes artístiques de Swab, la fira torna a habilitar la seva àrea de descans, Swab Picnic, encapçalada per Flash Flash, un dels restaurants més emblemàtics i amb més tradició de la ciutat, tot un referent per a la gastronomia catalana. Seguint la dinàmica d’edicions anteriors, Swab apostarà per una producció sostenible, prescindint d’envasos de plàstic i treballant amb materials reciclables.

Per a escalfar motors, Swab rellança la iniciativa estrenada l’any passat i presenta Sóc art, sóc Barcelona, sóc Swab, una sèrie d’entrevistes que busca generar un diàleg entre personalitats de diferents disciplines del món creatiu català per a ressaltar el valor del teixit artístic-cultural de la ciutat. En 2020 vam comptar amb la participació de personatges com Sergio Caballero (director del Sonar), Aina Clotet (actriu), Javier Mariscal (dissenyador), Ferran Adrià (xef) i Benedetta Tagliabue  (arquitecta), entre altres, i enguany esperem sumar la veu de molts nous talents.

E168d765 3303 4f68 A4b0 3dca00438f02
ADN Galería, Barcelona. General Program – Art Barcelona
Marinella Senatore, Speak Easy 2, 2017

Juntament amb les propostes expositives de les seves galeries, Swab proposa diferents activitats i programes satèl·lit a la fira, perquè el visitant s’emporti una experiència completa i de valor, que l’acosti als debats del món de l’art a nivell global i li descobreixi les propostes més fresques i innovadores del panorama.

A més, cada any Swab planteja un programa de premis i adquisicions que fan costat als artistes expositors de la fira. Edició darrere edició, Swab amplia les seves aliances amb col·leccions públiques i privades, per a així inserir-se en el sistema del col·leccionisme local i posar en contacte a creadors i compradors d’art. 

Finalment, més enllà dels premis i adquisicions per part d’empreses i col·leccions privades, Swab duu a terme un programa de col·leccionistes que, mitjançant activitats paral·leles a la fira i tours organitzats, implica els col·leccionistes locals i internacionals més rellevants del context artístic actual.Descarrega el kit de premsa a aquest link

Per a qualsevol dubte o proposta escriu a eva@madavenue.es