Swab anuncia una edició virtual per aquest 2020

SWAB ANUNCIA UNA EDICIÓ VIRTUAL PER AQUEST 2020

-La fira d’art contemporani de Barcelona, que tindrà lloc de l’1 al 15 d’octubre, es podrà visitar en 3D a través d’una app que recrearà el pavelló i les seves galeries de manera digital.

-Àsia s’estableix com a referent en aquesta nova edició, reflectint la nova efervescència de territoris com Corea i el sud-est Asiàtic. Ho farà a través del programa Focus Corea, que comptarà amb 4 galeries coreanes, i Video Box, que acollirà 6 galeries de territoris com Vietnam, Singapur, Indonèsia i Filipines.

-Altres programes comisariats com On Paper o Ephemeral es consoliden

-El Programa General torna amb el subprograma Emerging, al que se li sumen SWAB Seed, MY FAF (My First Art Fair) i SWAB Reading

Barcelona, 19 de juny.- És oficial: aquest 2020 SWAB durà a terme la seva primera edició virtual. La crisi sanitària i la impossibilitat de poder garantir un esdeveniment 100% segur per a tots ha portat la fira d’art contemporani de Barcelona a plantejar un format totalment digital. De l’1 al 15 d’octubre, SWAB podrà visitar-se de manera virtual a través d’una app interactiva, gairebé com un video-joc en 3D, que ha estat creada per l’equip d’arquitectes i programadors de la mateixa fira amb la finalitat d’aconseguir la màxima qualitat sensorial de la fira a nivell digital.

Així doncs, SWAB vol proporcionar una experiència que acostarà a l’usuari al que hauria estat la fira física i que dóna continuïtat a la proposta artística dels expositors, generant contacte directe entre aquests i els visitants amb la possibilitat de passejar pels passadissos i visitar les parades tal com es realitzaria de manera física. Tot i que aquest 2020 es celebra en un context desfavorable, SWAB vol aprofitar l’oportunitat per a explorar nous formats des dels quals aprendre i créixer.

Captura De Pantalla 2020 06 25 A Les 114925
Preview del tour virtual de Swab 2020.

SWAB, de manera digital en aquesta edició, oferirà una programació en línia amb el seu ADN de fira especialitzada-boutique. El Programa General donarà la benvinguda a una selecció de galeries d’art contemporani locals i internacionals, amb gran representació de galeries llatinoamericanes, que representen a artistes nascuts a partir de 1970 amb un objectiu clar: ser el paradigma d’una fira jove i de qualitat. En aquest programa podem trobar galeries locals com a ADN GaleríaAna Mas Projects o RocíoSantaCruz, altres nacionals com ATM (Gijón) i internacionals com A+B Gallery (Brescia), Embajada (San Juan), Lily Robert (París), Gamma Galeria (Guadalajara) o Galerie Nosco (Marsella) entre d’altres. Aquest mateix Programa General compta una vegada més amb la subsecció Emerging, dedicada a galeries emergents amb menys de cinc anys d’existència, i que enguany dóna la benvinguda a Dilalica (Barcelona), Km 0.2 (Santurce) i NOADDRESS gallery (Rio de Janeiro), entre d’altres.

Com és habitual, la fira comptarà també amb programes com SWAB Seed, que enguany celebra la seva sisena edició i que continua donant visibilitat a plataformes independents i projectes autogestionats per artistes. Aquesta edició, com a novetat, se suma el suport de la Fundació Vila Casas, que s’associa al programa becant la participació de 4 espais independents catalans: Groc Projects, Homesession,Tangent Projects i Trama 34, potenciant així el talent emergent català. 

Programa General Adn Galeria Pep Vidal
Programa general. Pep Vidal. ADN Galería.
Programa General Ab Davide Mancini Zanchi 1
Programa General. Davide Mancini Zanchi. A+B Gallery.

Aquestes propostes es mostraran en paral·lel als expositors internacionals: AA Collections (Viena), The Balcony (La Haya), Vellum (Nova York) i VF Projects (Tallahassee). MY FAF (My First Art Fair), per la seva banda, continuarà donant suport a una selecció de 4 galeries amb menys de dos anys d’existència, que representin a artistes nascuts a partir de 1975, i que encara no hagin assistit a cap fira. Aquests espais, que estan becats, són G/ART/EN (Como), Kino Tonalá (Ciudad de México), Spazio ORR (Brescia) i Zarinbal Khoshbakht (Colonia). Finalment, SWAB Reading convida un any més a un grup de projectes que presenten treballs a mig camí entre l’art i l’edició, a partir de l’exposició de llibres i publicacions experimentals. Comptarà amb Highchair Editions de Londres y Monorhetorik de Amsterdam.

Seed Aa Collections Klit Klique Mc Schwanger G Udith
Seed. Kilt Klique (MC Schwanger & G-Udith). AA Collections
Seed Groc Projects Grup Show 1
Seed. Show grupal. Groc Projects.

SWAB compta un any més amb una sèrie de programes encapçalats per comissaris que aspiren a reflectir noves veus del panorama artístic contemporani. És el cas de Ephemeral, comissariat per Caterina Almirall i amb la col·laboració de les tres fàbriques de creació de Barcelona (Hangar, Fabra i Coats i L’Escocesa), presenta projectes efímers, a través del format d’instal·lació, que busquen no només la contemplació de les obres, sinó també la interacció amb aquestes. Per a aquesta edició planteja obres digitals que reflexionen sobre com aquest mitjà afecta l’obra o a la reflexió cap a un aïllament o distanciament social.

Un altre exemple ja establert a la fira és el programa On Paper comissariat per Carolina Diez-Cascón, que presenta propostes que reinterpreten el llenguatge artístic del paper, aquest programa treballa el mitjà com a tècnica contemporània, explorant en aquesta edició el seu diàleg i desafiament amb altres materials com a acetats i lones tèxtils reflexionant sobre la bimensionalidad d’aquest. Comptarà amb sis propostes presentades per les galeries Piedras (Buenos Aires), Patrick Heide (Londres), Montoro 12 (Brussel·les), Ravnikar Gallery Space (Eslovenia), Alfa-Gallery (Miami) y MM Gallery (Buenos Aires).

Paper Patrick Heide Varvara Shavrova
Swab on Paper. Varvara Shavrova. Patrick Heide Gallery
Programa Paper Alfa Galeria Bea Last 1
Swab on Paper. Bea Last. Alfa Gallery.

ÀSIA: protagonista de l’edició 2020

Enguany, a més, la fira estrena un programa, Focus Korea, que presenta quatre projectes originaris d’un dels països més capdavanters si parlem d’art i tendències. Les propostes que es podran descobrir combinen l’imaginari tradicional coreà amb formats contemporanis i innovadors a partir del treball de quatre galeries: Art Delight (Seúl), Galerie ERD (Seúl), Gallery Mei (Busan), One Four (Seúl). 

El sud-est asiàtic, d’altra banda, serà el protagonista de Video Box, la secció de videoart de la fira, en la qual s’exposaran projectes audiovisuals de 6 de les galeries més representatives de la regió. Aquest SWAB 2020 comptarà així amb la presència de Gallery VER (Tailandia), MoT +++(Vietnam), Pablo Gallery (Filipinas), Pure ever (Singapur), Studio Batur (Indonesia) i Supernormal Space (Singapur).

Image2 2 1
Focus Korea. JooLee Kang. Art Delight Gallery.
Grey Square 2019
Focus Korea. Young Rim Lee. ONE FOUR Gallery

Programa de col·leccionistes 

Com cada any, SWAB Barcelona promou un programa de col·leccionisme internacional que aspira a ampliar les col·leccions privades dels seus participants i a animar a nous col·leccionistes iniciant-los en el coneixement i adquisició d’obres d’art contemporani. Enguany, el programa es passarà a format digital, mantenint les activitats com a visites virtuals a cases de col·leccionistes de fins a 5 països diferents, com la de Jose Luis Lorenzo de l’Argentina, Steven Guberek de Colòmbia i Alejandra Castro Rioseco de Chile, coneixent al detall les seves adquisicions més recents i les seves peces més singulars.

La fira mantindrà, en paral·lel, la seva versió online a ARTSY, potenciant també el col·leccionisme internacional i l’ampliació de connexions per a les galeries.

L’objectiu de SWAB és que el col·leccionista visqui una experiència íntima i satisfactòria, que creixi durant la fira i que conegui artistes, galeristes i projectes que no havia contemplat amb anterioritat.
 
SWAB Thinks

Artistes, galeristes, col·leccionistes i professionals del sector trobaran a SWAB, un any més, un punt de trobada per a assistir a xerrades, taules rodones, i debats sobre art i actualitat. Enguany, les xerrades tindran lloc via videoconferència i el programa s’anunciarà molt aviat.

Video Box Studio Batur Nicole Phua
Video Box Sudeste Asiático. Nicole Phua. Studio Batur
Beuys And A Coyote The Silent Relationship 1

Premis SWAB

Cada edició, SWAB Barcelona premia als seus participants per la seva contribució al talent emergent i a l’art contemporani. Aquest 2020, tot i que la fira es durà a terme de manera virtual, continuarà atorgant el premi de residència Espronceda amb una estada artística a les seves instal·lacions de Barcelona; el de DKV al millor artista espanyol, el de MANGO al millor artista emergent i el de dibuix Col·lecció Diezy7, l’obra premiada de la qual és seleccionada per un jurat format per comissaris i crítics d’art contemporani.

Programa d’adquisicions

Un altre dels punts clàssics de la fira és el seu programa d’adquisicions, que aquest any està format per la Fundació Vila Casas, la Fundació Carmen & Lluís Bassat, la Col·lecció Civit, la Fundació Lluís Coromina, la Col·lecció Manuel Expósito i la incorporació en aquesta edició de la Fundació Sorigué.
 
SWAB Kids

Aquest any, SWAB no volia deixar els més petits sense la seva experiència artística, així que adapta el seu espai Kids al món online a través d’un joc virtual 3D que es podrà trobar dins de l’app desenvolupada per a la fira d’aquest 2020. Aquest racó pretén ser un espai dedicat al joc i a la creativitat, on els nens poden divertir-se i desenvolupar el seu geni creatiu sense límits.

SWAB Picnic

SWAB online vol mantenir l’experiència personal que es genera al pavelló donant presència digital a les seves empreses col·laboradores i potenciant, així, el teixit de la ciutat. D’aquesta manera, el visitant tindrà l’oportunitat de continuar gaudint de les millors truites Flash Flashmentre camina online per la fira, fent la seva comanda in situ a l’aplicació, o escoltar i adquirir les últimes novetats musicals de la mà del Festival MIRA.

Captura De Pantalla 2020 06 25 A Les 115047
Swab 2019.

Sobre SWAB 

SWAB Barcelona és una fira que, a través de les seves 12 edicions, ha treballat sobre una mateixa filosofia, reflectir les noves tendències de l’art contemporani actual i ser plataforma tant per a galeries consagrades com per a espais joves i independents que inicien el seu camí en el circuit internacional. Proposem, doncs, una fira amb un objectiu obert que planteja una proposta selecta i especialitzada a la part més actual del panorama artístic internacional.

Fundada l’any 2006 pel col·leccionista i arquitecte Joaquín Diez-Cascón, la fira es manté fidel a les seves metes originals, mantenint un format exclusiu a escala humana de 70 galeries seleccionades pel comitè de selecció de la fira, integrat per coleccionistes i comisaris rellevants del mercat actual.

Comitè de selecció Swab 2020

COMISARIS
Jérôme Pantalacci
Domenico de Chirico
Omar López-Chahoud

COL·LECCIONISTES
Giuseppe Casarotto
Marlise Ilhesca
Alberto y Ginette Rebaza

Pots descarregar-te fotos i material adicional AQUÍ.