Meet the committee members: Jose Luís Lorenzo

Parlem amb en Jose Luís Lorenzo.

Col·leccionista d’art i membre del Comitè d’Adquisicions d’Art Llatinoamericà de la Tate Modern de Londres. Lorenzo és també un celebrat arquitecte, propietari de la firma Lorenzo y Asociados Arquitectos i president de DINA (Dissenyadors Nacionals Associats).


Quin va ser el teu moment favorit en Swab 2022?

Malauradament, per aquestes darreres circumstàncies mundials no vaig poder viatjar a les últimes edicions. Però sí que puc parlar de la passada edició a què vaig assistir el 2019. Diria que el millor de Swab, és la seva escala i les visites amb el programa organitzat per als col·leccionistes; dins de la fira vaig poder descobrir artistes nous que no coneixia a les diferents seccions. 


Què diferencia a Swab com a fira?

Crec que la importància rau en la seva escala i en la forma de selecció i organització de les galeries. Em sembla molt important tenir un sector dedicat a Llatinoamèrica. És una manera de descobrir i veure galeries d’un sector geogràfic molt rellevant i proper per a mi. A més, és una fira que millora en cada edició. 


Cap a on creus que es dirigeixen les noves tendències de l’art emergent en els pròxims anys?

En el panorama de l’art contemporani emergent, molts artistes estan escollint camins diferents. D’una banda, per exemple, hi ha els que opten com a possibilitat l’art digital. Altres, però, es mantenen a l’artesania creant creus entre art i aquesta, on cada vegada es perden més els límits entre un i l’altre, creant nous escenaris on ja no existeix aquesta divisió, tornant als orígens de la Bauhaus on tot té a veure amb tot. Però, també hi ha artistes que continuen amb la tendència clàssica de la pintura, per tant, a parer meu, estem en un moment, on no hi ha una tendència clara en les coses que passen, sinó que cadascú va buscant el seu propi camí.


Quina ha estat l’última obra que has afegit a la teva col·lecció?

L’última obra va ser un treball d’en Carlos Herrera, que vaig comprar a la Galeria Ruth Benzacar a la Fira ArteBA l’octubre de l’any passat, és una obra de gran format volumètrica, amb la que estic molt content. Ja teníem obra d’en Carlos a la col·lecció, amb la qual cosa també és important continuar apostant per la seva carrera.