SWAB Performance 2015

Programa comissariat per Juan Canela.

Swab Performance és un programa de performances, accions i intervencions específic per a SWAB Barcelona 2015. Atenent a la presencia d’aquest format en les practiques artístiques contemporànies i a vegades complicada relació amb el mercat, Swab Performance vol activar un espai performatiu a la fira, que sigui autònom i part integral de la mateixa. Una fira d’art és bàsicament un esdeveniment, una plataforma per a converses, activitats i intercanvi, on és en aquest context on s´acull propostes d’artistes nacionals i internacionals que treballen al voltant de la performance atenent les seves especificitats (cos, temps, espai i acció) des de posicions diverses.

 

 

In memmory of, 2015. Ely Daou. Beirut

Seguint la línia d'alguns dels seus treballs més recents, Ely Daou realitza una acció de llarga durada que s'estén durant els quatre dies de SWAB i les hores d'obertura al públic. Durant aquest temps, Ely estarà assegut en una taula llegint els noms de persones mortes en conflictes bèl·lics aquest any fins al moment de l'acció, i destruint les fulles que els contenen una vegada acaba de llegir-los. Una sort de memorial pels caiguts en aquells conflictes manejats i organitzats segurament en altres llocs, però que les seves ultimes conseqüències van ser la mort de civils.

 

Temps de durada: durant tot l'horari d'obertura de la fira.
Localització: Interior fira
Dijous 12h-13h & 16h-21h / Divendres 16h-21h / Dissabte 12h-21h / Diumenge 12h-20h

 

 

 

Bisons, 2010. Alicia Frankovich, New Zeland

Una successió de concursants s'enfronten contra l'artista; xocant les espatlles, s'empenyen i tracten de treure a l'altre de la zona delimitada - una acció presa del rugbi, l'esport nacional de Nova Zelanda, país natiu de l'Alicia. La performance compon una representació visual de conflicte per significats oposats, en aquest cas artista i espectador.

 

Temps de durada: 10'
Localització: Interior fira
Dijous 17h & 19h / Divendres 16.30h & 18.30h

 

 

 

La morada imposible, 2015. Mercedes Azpilicueta, Argentina.

L'espai de la fira és abordat a través d'un recorregut que segueix una estructura formal i precisa a manera de coreografia. El recorregut traçat correspon a un itinerari en relació al context, al paisatge de la fira, on les seves caracterisques formals –visuals i sonores- i tambè conceptuals -el que s'exhibeix i el seu públic, determinen on s'activen certes parts del guió. Aquests llocs particulars dins de la fira, llocs de trànsit, de la no-objecció o més aviat no-llocs del llenguatge, donades la quantitat d'estímuls sensorials en la fira, formen una coreografia amb l'espai de rigorositat tècnica, marcada per la repetició i el ritme.

 

Temps de durada: 30'
Localització: Interior fira
Dijous 19.30h/ Dissabte 19.30h

 

 

 

Empathygrow/stack/raise/hold/encapsulate, 2015. Claudia Pagés, Barcelona.

The performance 'Encapsulated music or/and script for Empathy' és una peça d'àudio que combina música ambiental i una veu que recita en estèreo. La veu contextualitza múltiples personatges recitant diàlegs, històries i poemes. Descrivint diferents anècdotes i situacions resultants d'una col·lisió en una institució i la forma en què aquesta ha afectat a les persones que van participar en ella. El text, que segueix la melodia de la música ambiental que li acompanya, qüestiona la necessitat d'empatia no només dins de les empreses i institucions, sinó també en les relacions interpersonals. Fent ressò de les altres parts de l'òpera que romanen a la sala a l'espera de poder créixer, apilar, aguantar i aixecar: cadascuna pel seu compte, encara que sempre juntes.

'Empathy grow/stack/raise/hold/encapsulate' és una òpera desmantellada - o un intent Gesamtkunstwerk amb música, atrezzo, coreografia, el diàleg, els personatges, el vestuari i el paisatge - que ha deixat de funcionar com un tot i ha decidit créixer, apilar, aguantar, aixecar i encapsular pel seu costat

 

Temps de durada: 30'
Localització: Interior fira
Divendres 19.30h

 

 

Love Letters to a Union, The Falling Comrades 2012-15. Lara Khaldi & Yazan Khalili, Palestina.

Dos amics distanciats per l'intercanvi constant de correus electrònics durant els seus viatges sobre la seva vida amorosa, el clima i esdeveniments diaris sovint banals. Utilitzen el format carta/email modificant-ho; utilitzen el que permet elàsticament per teixir diferents esdeveniments contemporanis amb uns altres llargament oblidats. En la performance, Khaldi i Khalili entrellacen els esdeveniments que condueixen a la formulació de la República Àrab Unida (1958-1961) entre Síria i Egipte i el seu fracàs, mentre que també parlen sobre el contracte de matrimoni, l'amor i el panarabisme. Qüestionen la seva amistat, la seva vida amorosa; es pregunten, què és un sindicat? Però tenen por de respondre, per la qual cosa escriuen l'u a l'altre sobre una història d'amor fracassat. Khaldi i Khalili actualitzen la performance cada vegada que la realitzen, introduint nous elements en cada ocasió. En SWAB mostraran dos curtmetratges: The Story of Milk and Honey (Basma al Sharif, 2011) i The Diver (Jumana Emil Abboud, 2004) i treballerán amb alguns objectes performatius realitzats per l'artista Rheim Alkahdi.

 

Temps de durada: 80'
Localització: Interior fira
Dissabte 17.30h

 

 

 

Universal Flag (reloaded), 2015. Elena Bajo, Madrid.
Universal Flag és un projecte que Elena Baix ha realitzat en diferents localitzacions al voltant del globus, com els deserts de Mèxic o el Marroc, o diferents espais expositius. Baix utilitza en aquesta sèrie d'accions mantes reflectores fabricades amb material de plata com si fos una "bandera universal", una bandera que no porta missatge algun, i que reflecteix la llum. Apareix la idea d'enviar missatges i no rebre resposta, com la figura d'un bufó o una persona mentalment insana cridant al món transitant un camí que no se sap cap a on ens porta.
En aquesta ocasió, Elena realitzarà l'acció en col·laboració amb diversos performers, que executessin una coreografia amb les banderes/mantes a l'espai exterior enfront del pavelló de SWAB.

 

Temps de durada: 10-15'
Localització: Exterior Fira -Plaça Font Mágica (enfront del pavelló)
Dijous / Divendres / Dissabte / Diumenge  16h

 

 

Altres edicions

 
In compliance with Law 34/2002 on the information society, we remind you that by browsing this site you are agreeing the cookies policy. Acceptar + info