Swab House

Swab House by Fundació Swab Barcelona

 

Swab Barcelona inaugura la seva residència Swab House amb els cineastes xinesos Liu Hao, Ju Anqi i Yu Depeng els quals, sota el programa Cross-Boundaries, realitzaran per primera vegada una peça de video art.

Les sales de projecció seran 3 containers industrials exposats a la plaça de Font Màgica, davant del Pavelló Italià (Fira Swab Barcelona), sent el primer programa de Swab obert al públic de forma gratuïta.

 

 

Swab House neix de la mà de Fundació Swab Barcelona amb el propòsit de impulsar i promocionar a artistes emergents del panorama contemporani internacional i, al mateix temps, fer-los partícips de l'escena artística de la nostra ciutat. Desenvolupat en col·laboració amb centres de creació i residències de Barcelona, els artistes convidats produiran, durant el mes anterior a la fira i sota el tema i la tècnica proposats, obra que serà exposada a l'espai de Swab com a programa propi.

Durant el mes previ a la fira es podrà seguir el progrés dels artistes residents en Swab House a través del Swab Journal a més de la grabació d´un documental que formarà part de la exposició que es desenvoluparà paral·lelament en Arts Santa Mònica, seu expositiva del programa.

Per a aquesta primera edició els artistes seleccionats són Liu Hao, Ju Anqi i Yu Depeng a través del programa Cross-Boundaries comissariat per Susana Sanz. Els tres són reconeguts cineastes independents que, durant la seva estada d'un mes a Barcelona, realitzaran la seva primera obra de video art en el marc d'un projecte que reflexiona sobre els límits entre aquest i el cinema d'autor. La seva estada tindrà seu en la residència d'artistes Jiwar Barcelona, les peces es desenvoluparan en col·laboració amb el director de fotografia Aleix Fernández. i una d'elles  la protagonitzarà  l'actor Jan Cornet.

Swab House explora nous formats expositius com, en aquesta ocasió, containers convertits en sales de projecció a l'estil d'una black box industrial. Els containers són a més símbol de l'intercanvi entre Xina i Barcelona, normalment de mercaderies, en aquesta ocasió intel·lectual. En cadascun d'ells es projectarà l'obra d'un artista gràcies a la col·laboració de la marca fotografía LumixG Panasonic, qui ha proveït les òptiques i càmeres amb les quals han estat gravades les peces.

.

Foto: "Ziyou". Yu Depeng

 

Crossboundaries: Moving Images from China

Quan parlem de cinema independent xinès, solem pensar en aquelles produccions cinematogràfiques que no compten amb gran pressupost o que es mouen en circuits alternatius al cinema comercial i oficial a Xina. No obstant això, el concepte “independent” té moltes implicacions en xinès i és molt complicat de definir. Directors com l'exiliat Ying Liang il·lustren la línia tradicional del cinema independente xinès que va tenir la seva època daurada entorn de la Fundació de Li Xianting en Songzhuang (Pequín). Avui dia, aquesta facció del cinema independent, al cap del qual es troben certs professors de la Beijing Film Academy, s'ha convertit en mainstream; amb el seu propi sistema de productores i distribuïdores que imiten les estructures de poder i els comportaments excloents del cinema oficial, que tant havien criticat en els seus orígens.

Yu Depeng i Ju Anqi representen una tendència de joves i frescos creadors que han buscat refugi d'aquesta elite del cinema independent xinès en aquest espai in-between que és el cinema experimental, el documental d'autor i el videoart. D'aquesta forma el seu cinema ha entrat en el museu d'art contemporani amb “característiques xineses”. D'altra banda, Liu Hao és un dels directors que, malgrat el seu èxit en els grans festivals de cinema internacional, no és acceptat ni pel cinema oficial ni per l'elit del cinema independent xinès o l'art contemporani, autogestionant en solitud la producció i distribució de les seves pel·lícules.

Inspirat per la fugida creativa cap al videoarte que últimament han protagonitzat cèlebres cineastes com Tsai Ming-Liang, Apitchapong Weerasethaku o Gu Changwei; el programa Crossboundaries: Moving Images from Xina convida a Ju Anqi, Yu Depeng i Liu Hao a creuar totes les fronteres per les quals es veuen tancats a l'hora d'expressar-se. Sempre des de la seva formació com a cineastes, investigaran els límits entre el cinema d'autor i l'anomenat videoart, al mateix temps que homenatgen als seus admirats Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano o Pedro Almodovar, per així imaginar i descobrir diferents “Barcelonas”.

 

 

Crossboundaries - Swab program. Pavelló italià del 29 de setembre al 2 octubre. (Plaça Font Màgica)

Exposició Arts Santa Mònica del 29 de setembre al 2 d´octubre.

Première: Arts Santa Mònica día 28 de setembre a les 19h (Per invitació)

 

 

Amb la col.laboració de:

 

 
In compliance with Law 34/2002 on the information society, we remind you that by browsing this site you are agreeing the cookies policy. Acceptar + info