Entrevista amb Xavier de Luca

24/07/2017

 

Parlem amb Xavier de Luca, comissari de Focus Mediterrània
  

 

Xavier de Luca (Barcelona, 1980) ha centrat la seva formació en l'àmbit de l'art contemporani, la fotografia i la gestió cultural. Actualment, desenvolupa la seva labor professional entre la Fundació Suñol de Barcelona i JISER Reflexions Mediterrànies, on és el director. 

El seu interès per la creació artística en el Mediterrani va sorgir després d'una estada a Tunísia en 2004, on va col·laborar en l'organització de les Journées Cinématographiques de Carthage. Va ser precisament en aquest país on va crear, al costat d'altres artistes, l'associació JISER Reflexions Mediterrànies, que des de 2005 organitza i promou projectes artístics i de recerca que plantegen com a objectius principals la mobilitat dels joves, el foment de la creació, l'intercanvi de propostes i iniciatives artístiques i la seva difusió a l'espai euromediterràni. Alguns exemples són la trobada artística Perceptions de la Ville (Barcelona, Zaragoza i Tunísia, 2006) o el projecte en curs Residencias de Creación BCN>ALG>TNS, iniciat en 2010, i que estableix ponts creatius entre les ciutats de Barcelona, Alger i Tunísia. Després del bon acolliment del programa Focus Magreb, que es va presentar en Swab 2016, aquest any amplia el nombre de participants i de països involucrats amb Focus Mediterrània

Entre 2012 i 2017, JISER ha impulsat i col·laborat activament en la plataforma Trans-Cultural Dialogues, que al costat d'altres associacions culturals del Mediterrani va organitzar a Alger el festival cultural multidisciplinari DJART en 2014, i també el projecte de recerca el medreb, sobre el patrimoni industrial abandonat del barri del Hamma d'Alger. Aquest 2017, JISER també forma part de la plataforma Kibrit, els projectes de la qual pretendre reactivar el patrimoni històric i la memòria col·lectiva.

 

 Per què és particularment interessant explicar avui les diferents realitats que es donen al llarg de la costa mediterrània a través de la visió dels seus artistes?

Crec que és important conèixer la diversitat de realitats culturals i artístiques que existeixen als països de la regió mediterrània. Es tracta d'un espai geogràfic molt proper a nosaltres, que és molt desconegut, i que no és tingut en compte en els circuits internacionals de l'art. Vivim certament en un ‘occident’ etnocèntric, que no contempla les iniciatives artístiques que es desenvolupen fora de les nostres fronteres, i amb això crec que ens perdem altres formes de crear, de fer i pensar que tenen molt que aportar a la nostra pròpia realitat cultural. 

És un treball a llarg termini, on és necessari crear espais que visibilitzin les veus i els discursos de les persones i col·lectius que han estat silenciats; i per descomptat deconstruïr els imaginaris creats i recreats sobre “l’art”, que es converteix en aliè, des de les lògiques de poder colonial. Des de JISER estem compromesos amb aquest projecte i ens sembla important reforçar aquests ponts que existeixen entre les diferents societats i cultures. És molt més els que ens uneix que el que ens separa. I des d'aquesta perspectiva plantegem la realització de projectes que permetin espais de trobada i diàleg entre formats creatius i els artistes que els produeixen. 


 

De quina manera l'art pot acostar territoris tan propers geogràficament com allunyats des de la perspectiva política i sociocultural?

Com comentava anteriorment, existeix un desconeixement per part de les societats europees en relació a la realitat social i cultural de la regió mediterrània. Aquesta fractura creiem que ha de ser reparada i a través d'accions com el programa Focus Mediterrani, pensem que podem contribuir a un major acostament i diàleg comú.

Aquest és un treball que realitzem conjuntament amb entitats i artistes de països com Algèria o Tunísia des de fa més de deu anys. El nostre compromís és compartit i des d'aquesta premissa ens sembla important promoure la difusió d'aquesta activitat perquè el projecte pugui arribar no solament a les persones que acudeixin a la fira sinó també a tots els que els interessa l'art i ho vegin com una eina transformadora de la societat. Això permetrà a més que aquest tema pugui ser contemplat des de les agendes polítiques, perquè només d'aquesta manera podrem trencar amb les fronteres que ens separen. 


 

Què pots destacar del proper Focus Mediterrani? Quins són els principals temes de reflexió?

Focus Mediterrani destaca aquest any per la presència de 8 espais convidats, que procedeixen de diferents ciutats de la regió del sud del Mediterrani, del Marroc al Líban, sense oblidar zones tan castigades en els últims anys com són Líbia o Síria. Hem realitzat una selecció que busca presentar espais alternatius i col·lectius que desenvolupen pràctiques artístiques d'alt nivell i, al mateix temps, juguen un paper clau per la seva implicació en la transformació de les seves societats.

El espais son el Collective 220 (Algèria); el Centre des Arts Vivants de Radès (Tunísia), el WaraQ Art Foundation (Líbia); Artellewa, Cairo (Egipte), AllArtNow, Damasco (Síria), Mansion, Beirut (Líban), la plataforma Kibrit, con partners de Marroc, Algèria, Tunísia i Palestina; i JISER Reflexions Mediterrànies, Barcelona/Tunis.

Els principals temes de reflexió que treballarem i que trobarem en les obres exposades se centren en la reivindicació de la deconstrucció dels estereotips que castiguen als diferents països del denominat Sud del Mediterrani, no només a nivell local, sinó també a nivell internacional; plantegen afavorir la mobilitat i la connexió d'artistes i espais artístics alternatius a la regió i promouen la màxima visibilitat dels projectes que realitzen aquestes estructures en un marc com Swab.


 

Com veus el futur en la conca mediterrània després dels últims esdeveniments (primavera àrab, Síria, refugiats, nacionalismes a Europa) i quin paper juga en aquest el moviment cultural emergent?

La diversitat política, social i cultural que existeix a la regió no permet vaticinar un futur homogeni, ni tampoc predir un camí que en tot cas han de recórrer i construir els seus habitants. Sí que podem destacar l'existència d'una ingerència internacional, que hereva del passat colonial, planteja una agenda marcada pels interessos europeus i occidentals.

Des del lloc que nosaltres ocupem, plantegem la creació d'espais de llibertat creativa i dialèctica on les persones que formem part d'aquest projecte i que pertanyem a diferents països de la regió mediterrània puguem reflexionar conjuntament a través de la cultura i l'art sobre la(s) societat(s) que volem tenir. Són la cultura i l'art les eines que poden exercir un paper essencial en la transformació social. I de manera contestatària, lluitar contra les relacions de poder que perpetuen desigualtats socials, polítiques i econòmiques. El nostre compromís amb l'art i la cultura constitueix un compromís amb les societats i amb el reconeixement de la diversitat de formes de ser, crear i pensar que existeixen. Des d'aquests micro llocs i projectes contribuïm, de manera conjunta am els nostres/as companys/as marroquins, algerians, tunisians, libis, egipcis, palestins, sirians o libanesos a pensar el Mediterrani d'una altra manera. Creiem fermament que aquest és un camí possible, i no deixarem de tendir ponts per aconseguir-ho.

 

 

 

 

 

 
In compliance with Law 34/2002 on the information society, we remind you that by browsing this site you are agreeing the cookies policy. Acceptar + info